НОВИНИ


"Ню Йорк Таймс": Хамас и Израел преговарят по две предложения за освобождаване на заложници

2 4244 11.11.2023
БГНЕС

Хамас и Израел преговарят по две предложения за освобождаване на заложници, съобщи днес в. "New York Times", цитирайки длъжностни лица, информирани за преговорите.


Катар е водещият посредник в преговорите, като в тях участват и високопоставени служители на САЩ, се посочва в статията.

 

Едно от обсъжданите предложения гласи, че Хамас ще освободи от 10 до 20 цивилни заложници - в това число израелски жени и деца, както и чужденци, включително американци - в замяна на кратка пауза в бойните действия, отбеляза един от служителите. Това може да бъде последвано от освобождаването на около 100 цивилни, ако условията бъдат изпълнени, казаха те.
 

Източникът твърди, че в замяна терористичната организация иска кратка пауза, повече хуманитарна помощ, гориво за болниците и освобождаване на жените и децата в израелските затвори. Служител коментира, че израелските власти са изразили несигурност относно освобождаването на своите затворници.
 

Израелски официални лица смятат, че терористичната организация и други палестински формирования държат около 240 души като заложници в Газа. По-малко от половината от тях са цивилни, допълни един от служителите.
 

Хамас отказва да освободи който и да е от израелските мъже на военна възраст, които държи в Газа, посочиха служители.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама