НОВИНИ


Васил Терзиев полага клетва. Има ли конкурент Борис Бонев

41 5081 13.11.2023
Васил Терзиев полага клетва. Има ли конкурент Борис Бонев
Васил Терзиев

Новият кмет на София Васил Терзиев, избраните съветници, кметовете на райони и кметства ще положат клетва и ще встъпят в длъжност в 10:00 ч. на "Московска" 22 . Това стана възможно, след като в петък Административният съд на София отхвърли искането на Ваня Григорова за ново преброяване на изборните резултати.


А днес екипът ѝ ще подаде жалба за оспорване на решението на по-горна инстанция.

 

Днес е първото заседание на новия Столичен общински съвет.

Нагласите за "плаващи мнозинства" ще проличат още в началото, когато се определя къде за постоянно ще седи всяка политическа група в залата. ГЕРБ-СДС в предишния мандат беше с 27 места и заемаше първите редове в дясната част. Сега обаче е с 14, а най-голяма е групата на "Обединени за София" е с 23 и се очаква да заеме местата отпред.


В дневния ренай-важна е последната точка - избор на председател на СОС, в който никоя партия няма мнозинство и решението ще бъде трудно. Гласуването ще е тайно и за поста са необходими поне 31 гласа.

 

Номинацията на "Обединени за София" е Борис Бонев, който беше водач на предизборната листа и получи най-много преференции в цялата страна. Той се врече, че за разлика от националния парламент, тук няма да има "сглобка" за мнозинство с ГЕРБ. В серия интервюта през последните дни Бонев коментира, че не му е фикс идея да оглави съвета, но се разбра и че не смята кандидатурата на Вили Лилков за подходяща.

 

В интервю вчера, Бонев прогнозира, че е възможно дори да не се стигне до избор на тържественото заседание. "Вероятността да не изберем председател е огромна. 61 са общинските съветници, трябва 31 да изберат председател. Може и догодина да не сме го избрали този председател, може никога и да не го изберем", каза Бонев.


Не е ясно дали групата на ГЕРБ-СДС ще предложи за поста водачът на листата си Антон Хекимян или ще му спести изпитанието, както и дали няма да има номинация за Георги Георгиев, който оглавяваше последния общински съвет. Няма да е изненада ако с мотива, че търсят обединител на дясното вместо него предложат Вили Лилков. Той се яви на изборите с обединението от десни партии "Синя София", което получи три места в съвета.


На отношенията на "Обединени за София" и ГЕРБ в съвета ще се гледа и в контекста на напрежението в управляващото мнозинство, създавано от партията на Бойко Борисов.


БСП са с 9 съветници, в предишния съвет бяха с 15. Въпреки това успешната кампания на Ваня Григорова окрили левите сили и тя също може да бъде номинирана за председател. Надеждите за подкрепа при тайното гласуване ще са към групата на "Възраждане" с 8 души, "Има такъв народ" - с 3, ВМРО-БНД - с 1, а вероятно и от някои от ГЕРБ-СДС.

 

 "Синя София" и "Има такъв народ", са с по трима съветници и според правилника на СОС нямат право да са със статут на политически групи. Затова са нужни поне петима. В такива случаи практиката е малки формации да се сливат в обща група, за да получат право на свой зам.-председател на съвета и още един член в Председателския съвет на СОС.

 


ВМРО-БНД в предишния мандат заедно с "Атака" имаше 5 гласа и осигуряваше нужното мнозинство на ГЕРБ-СДС, на тези избори остана с един съветник.

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама