Рибарите тъгуват за паламуда в Черно море, който тази година липсва в нашите води. Изглежда турукът ще замени шарана на никулденската трапеза.
Морето край Ахтопол буквално завря от екземпляра, хвалят се рибари, които вадят по 20-30 парчета на излизане. Тежестта им стига до 4 кг, а килограмът се търгува по 25 лева, показа проверка на Флагман.бг.
„Само край Ахтопол рибарите вадят туруци, на други места не съм виждал. Но там има много. На едно излизане, ако имат късмет, рибарите вадят по 20-30 парчета. Продават улова на кея докъм 09:30-10 ч. Препоръчвам на любителите на рибата да дойдат да си направят една разходка до Ахтопол, която да съчетаят с покупа. Турукът е едър паламуд, познат като „Бащата на паламуда“, много вкусна риба за готвене“, каза Николов пред Флагман.бг.
В Бургас на пазарите също има турук, но той е гръцки. Рибарите от региона се надяват екземплярът да се появи и на други места. Те тъгуват и по обикнвения паламуд, който тази година изчезна от нашите води заради необичайното топло време.
Чернокопът и паламудът изчезнаха от родния пазар заради необичайно топлата за ноември вода
Приготвянето на едрия паламуд е малко по-трудоемко заради размерите. Може да се направи на скара, да се маринова, има различни рецепти и за фурна.