НОВИНИ


Пенсиите ще скачат, когато намалим дефицита

2 4702 04.11.2010
Пенсиите ще скачат, когато намалим дефицита
Тотю Младенов

"Ние заварихме над 2 млрд. лв. дефицит във Фонда за пенсиите и един неработещ модел".Това каза социалният министър Тотю Младенов в ефира на bTV тази сутрин по повод пенсионната реформа.



Според него това, което сега се предлага като реформи, е един устойчив модел през следващите 25 г.

По думите му през 2017 г. дефицитът ще е нула и ще започне натрупване във фонда. Увеличаването на всички пенсии ще стане само когато излезем от дефицита, увери Младенов.

Социалният министър обясни, че това е една устойчива система, която се прави за следващите 20 г. "В цяла Европа, навсякъде се укрепва държавното обществено осигуряване – основната пенсия, която получава човек и след това се надгражда с частните пенсионни фондове", обясни още министърът на труда.

По думите му е много опасно, ако има само капиталови сметки и няма държавно обществено осигуряване.

"Аз преди години бях в Аржентина и Чили, където моделът беше такъв, че основната пенсия се получаваше не от общественото осигуряване, а от частните фондове, без да се гарантира от държавата това – тотална икономическа криза", разказа Тотю Младенов.

Човек трябва да има една гарантирана пенсия и всичко друго нататък да е надграждане на тази пенсия – това е правилната политика, категоричен е социалният министър.

Тези, които са се осигурявали върху по-малки доходи, ще получат по-малки пенсии и обратното, обясни той.

Трябва да се учим и от грешките, които сме допускали преди години, смята Младенов, като припомни, че политиците през последните години непрекъснато са променяли параметрите.

"Доходите първо трябва да растат и след това пенсиите, а не обратното – няма логика да е обратното, защото тогава се получават дефицитите", заключи Тотю Младенов.

Младенов защити и идеята за създаването на архивно стопанство. По думите му всички тези скандали за доказването на трудов стаж налагат архивното стопанство, за да се докажат годините, когато изчезне някой работодател.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама