НОВИНИ


След 30 ноември влизат в сила квотите за внос от Украйна

7 3535 18.11.2023
След 30 ноември влизат в сила квотите за внос от Украйна
личен архив

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев подчерта, че след 30 ноември трябва да влязат в сила квотите за внос от Украйна. "Украйна официиално не внася у нас слънчоглед, не внася зърно. Има внесен от митнически контрол, ние го знаем колко, знаем къде е. Тая мярка е до 30 ноември, след 30 ноември трябва да влязат квотните механизми за внос.


Съвсем наскоро имахме онлайн среща с украинския министър на земеделието и се разбрахме от 30 ноември да му представим от кои продукти какви нужди ще имаме и само толкова да влизат. Реално България не е забранила вноса, а Украйна изпълнява едно обещание да не внася до 30 ноември - тоест, те са си наложили тази забрана", каза той, цитиран от БНР. 

 

По думите му Украйна е изключително силна аграрна страна, произвежда качествена и евтина продукция и вече е на европейския пазар, затова България трябва да реагира адекватно. 

 

"България ще трябва да преструктурира земеделието си, ако има амбицията да остане конкурентна на европейския пазар и да се развива устойчиво", каза още Вътев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама