НОВИНИ


"Файненшъл таймс": Руското влияние и безнаказаните прокурори спират България за Шенген

31 11423 19.11.2023
Кремъл

Корупцията сред българските прокурори и липсата на разследване на тяхното престъпно поведение са на видно място в докладите на Европейската комисия. Прокурорската безнаказаност и продължаващото влияние на Русия също са сред причините, цитирани от няколко столици на ЕС за блокиране на присъединяването на България към безграничното Шенгенско пространство."


Това твърди "Файненшъл таймс" в обширна публикация за България, в която оръжейният търговец Емилиян Гебрев казва, че саботажите срещу обекти на неговата компания "Емко" продължават и след нахлуването на Русия в Украйна.

 

"Руснаците много се интересуват от нашите съоръжения и хората, които ги обслужват", казва български официален служител, пожелал анонимност.

 

"Въпросът е как българските власти могат да защитят индустрията и лицата, собственици в тази индустрия. Неуспешни разследвания, унищожени доказателства - това е проблем. Кой разследва прокурорите?"

 

Гебрев продължава: "Няма никакъв резултат по нито едно от повече от дузина дела, свързани с руски терористични актове и шпионска мрежа в България. Всички разследвания са спрени или замразени и нито едно не е стигнало до съда."


Заглавието на статията е "Руски убийци и диверсанти действащ срещу българската оръжейна индустрия, твърди магнат", а илюстрацията до заглавието е от военно изложение, на което президентът Румен Радев разглежда щанд със снаряди за танкове, пред който е застанал Гебрев.

 

Ето още откъси от статията:

Руската намеса, която обхваща и политическите партии и медиите, застрашава нарастващата амбиция на България да увеличи производството на оръжия и боеприпаси съветски стандарт, използвани от Украйна и клиенти в развиващия се свят, според анализатори и правителствени служители.
Балканската страна (...) остава основна зона за операции за руските агенти, според Гебрев и други хора от индустрията. Те казват, че проникването е особено остро в прокуратурата и службите за сигурност.

 

"Прокуратурата и предишното ръководство на ДАНС участваха в системно и масово прикриване на . . . диверсионните действия на руските оперативни служители, включително експлозиите в нашите складове и опитът за отравяне с "Новичок", казва Гебрев.

 

ДАНС заявява, че наскоро е "предприела редица мерки" за ограничаване на руското влияние и е разкрила "безпрецедентен брой случаи"... на руската зловредна шпионска дейност".

 

Веселин Иванов, говорител на българската прокуратура, казва, че обвиненията за руско проникване са "категорично не са верни" и че новото ръководство е решено да реформира институцията, прокурорите са документирали "престъпната дейност" на агентите на ГРУ и са ги подвели под наказателна отговорност, но тъй като Русия не екстрадира своите граждани, "нямаше начин [да бъдат изправени] пред правосъдието".

 

От "Файненшъл таймс" са разговаряли и с министъра на отбраната Тодор Тагарев, според когото правителството разчита оръжейната индустрия - и в значителна степен производството на муниции - да стимулира икономическия растеж. Пред изданието български официални лица изчисляват, че около 40 процента от куршумите и снарядите, използвани от Украйна срещу руската агресия, са произведени в България, както и че близо 5% от БВП се създава от оръжейните продажби.


Тагарев обяснява и за известната от миналата година схема - въоръжение се изпраща към съюзници в НАТО за заместване на технитемуниции, изпратени бързо за украинската армия.

 

Експерти посочват, че "Емко" е една от малкото компании, които произвеждат 125-милиметрови танкови снаряди извън Русия по съветски стандарт, които украинските сили все още използват за стариите си танкове. Подобни специфични способности може да са сред причините българският производител да е обект на опити за сабота.

 

Българският ВПК постепенно преминава към натовски стандарти, но проблемът с руското проникване и безнаказаността на прокуратурата карали западните производители да се въздържат да споделят своите технологии, пише още "Файненшъл таймс", цитирайки бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама