НОВИНИ


Калин Стоянов: Кирил Петков ме молеше да стана министър, а сега ми иска оставката

24 3000 19.11.2023
Калин Стоянов: Кирил Петков ме молеше да стана министър, а сега ми иска оставката
Калин Стоянов

Оставка не ми е искана от премиера. Оставката ми е искана от Кирил Петков. Тя е поискана от човека, с когото единствено разговарях и който в продължение на два дни ми се молеше да стана шеф на МВР.Това заяви по Нова тв вътрешният министър Калин Стоянов.


Аз бях водил само разговори с него. Питайте него защо ми се молеше. Аз многократно му отказвах. След като приех предложението му реално, му заявих, че не искам никой по никакъв повод да се меси в дейността на МВР. В последствие се направиха няколко опита за вмешателство и ето го резултата – искат ми оставката“, каза Стоянов.

 

„Не казвам, че ми е оказван натиск, а просто опит за вмешателство в работата на МВР – как трябва да работи то и с кого“, каза силовият министър и според него исканата му оставка сега е именно заради това.

 

Министърът опита да оправдае и отсъствието си от протеста: „Това къде съм бил аз в момента на протестите, не мисля, че е важно. За мен е важно, че съм бил в непрекъснат контакт с хората, които водеха операцията на терен

 

"Ако някъде в България се извършва тежка операция, трябва ли да присъства министъра или просто да е директорът на болницата там. Къде е бил тогава кметът на район „Средец“, където се проведоха сблъсъците? Ако хората не знаят, аз ще ви кажа, беше на няколко метра от мен“, каза той.

 

Той разкри, че премиерът не му е искал оставката: „Чух се в петък рано с него и му дадох информацията, която бях получил от ръководителите на терен. Според тях за ситуацията, до която се стигна, МВР се е справило“, каза той.

 

„После видяхме клиповете, на които се вижда евентуално превишаване на правата на полицейски служители. Обявявам се против това. Лицата са идентифицирани. До момента имаме установени петима служители на МВР, които признават, че евентуално са нарушили правата си“, заяви вътрешният министър.

 

„Категорично аз и професионалното ръководство не толерираме подобен тип поведение. Извършва се проверка от ГДНП и с тях, ако се съберат данни за извършено престъпление, ще бъде сезирана и прокуратурата. Уверявам ви, че всеки превишил пълномощията си, ще понесе своята отговорност, включително и наказателна такава. Искам да благодаря на всички служители, които рискувайки живота си, не допуснаха човешки жертви“, каза той.

 

„Според мен това е едно прибързано решение – да уволнят заместника ми. Това е човек, на когото много разчитах. Той е част от политическото ръководство. Не трябва да забравяме, че действията на терен се ръководят от професионалното ръководство“, коментира действията на премиера.

Стоянов.

 

„Тълпата искаше да стигне до стадиона. Искаха да влязат и в спортното министерство. Действията ни бяха адекватни“, заяви министърът.

 

По думите му  МВР се е справило в тази конкретна вечер, но има индивидуални случаи, където може да има превишени права. Той отново призова да се изчака резултат от проверката.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама