НОВИНИ


Депутатите днес решават: Дали началникът на кабинета на министър на Радев да стане подуправител на НЗОК

0 2504 20.11.2023
Депутатите днес решават: Дали началникът на кабинета на министър на Радев да стане подуправител на НЗОК
Проф. Момчил Мавров

Единственият кандидат за подуправител на Здравната каса, предложен от ГЕРБ-СДС, ще бъде изслушан от депутатите от здравната комисия в парламента. Кандидатурата на проф. Момчил Мавров трябва да бъде гласувана на пленарно заседание и да получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, за да бъде успешна процедурата по избор.


Юристът проф. Момчил Мавров е предложен за подуправител на Здравната каса, след като 12 години е бил заместник-директор на болница "Свети Георги" в Пловдив, а също така за няколко месеца председател на Надзорния съвет на Здравната каса. Проф. Мавров последно беше началник на кабинета на последния служебен здравен министър на Румен Радев. 
 

От ГЕРБ-СДС мотивират кандидатурата му с високите професионални и нравствени качества, които притежава, и смятат, че може да работи в полза на българските граждани.

 

За първи път парламентът ще избира подуправител на Националната здравноосигурителна каса, досега той се назначаваше от управителя на Здравната каса.

 

Изслушването в здравната комисия ще бъде публично и ще предава се на живо на интернет страницата на Народното събрание. Кандидатът ще бъде представен от вносителите на предложението, след което ще направи изложение и ще отговаря на предварително зададени въпроси и на въпроси на депутати. Като резултат от изслушването комисията ще внесе доклад в парламента.

 

Ако кандидатурата на Мавров не събере нужния брой гласове по време на гласуването в пленарната зала, Народното събрание ще открие нова процедура.

 

Към момента подуправител на Здравната каса е д-р Йорданка Пенкова. Преди четири месеца депутатите избраха кандидата на ПП-ДБ Станимир Михайлов за управител на фонда. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама