НОВИНИ


"Този вот просто мирише на отчаяние". Популист, известен с прякора Безумеца, стана президент на Аржентина

1 2827 20.11.2023
Хавиер Милей Javier Milei/Facebook

Хавиер Милей, избухлив крайно десен либертарианец, който обеща да "унищожи" инфлацията и да посегне на държавата с моторна резачка, беше избран за президент на Аржентина, което катапултира втората по големина икономика в Южна Америка към непредсказуемо и потенциално бурно бъдеще.


След преброяването на повече от 99% от гласовете имитиращият Мик Джагър телевизионен актьор и политик, който често е сравняван с Доналд Тръмп, получи 55,69 % от гласовете срещу 44,3 % за съперника му, левоцентристкия финансов министър Серхио Маса, предаде "The Guardain". 

 

"Днес започва възстановяването на Аржентина. Днес е историческа нощ за Аржентина", каза Милей пред ликуващите си поддръжници в предизборния си щаб в Буенос Айрес, като нарече победата си "чудо".

 

Милей обеща "драстични промени", за да се справи с "трагичната реалност" на Аржентина - растящата инфлация и широко разпространената бедност. Той отправи послание и към международната общност: "Аржентина ще се върне на мястото си в света, което никога не биваше да губи".

 

По-рано Маса, който получи 11,5 млн. гласа срещу 14,4 млн. на Милеj, призна поражението си.

 

"Аржентинците избраха друг път", каза Маса, който заяви, че се е обадил на Милей, за да го поздрави за победата, и че ще се оттегли от фронтовата политика.

 

"Очевидно това не са резултатите, на които се надявахме, и аз говорих с Хавиер Милей, за да го поздравя, защото той е президентът, който мнозинството аржентинци избраха за следващите четири години", добави Маса, чието перонистко движение управлява през 16 от последните 20 години.


Активистите, подкрепящи Милей, се радваха на триумфа на своя 53-годишен лидер, когото описват като икономически визионер, готов да изведе Аржентина от една от най-тежките икономически кризи в страната от десетилетия.


По време на предизборната си кампания Милей, който ще встъпи в длъжност на 10 декември, обеща да премахне централната банка и да доларизира икономиката, за да преодолее финансовото бедствие. "Аз знам как да унищожа рака на инфлацията", обяви Милей по време на последния президентски дебат миналата неделя, който според повечето специалисти бе спечелен от Маса.


Победата на Милей беше отпразнувана от други представители на световната крайна десница, включително от бившия президент на Бразилия Жаир Болсонаро, който подкрепяше кампанията му и обеща да присъства на встъпването му в длъжност. "Надеждата отново блести в Южна Америка", написа Болсонаро в X, приветствайки това, което нарече победа на "честността, прогреса и свободата".


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп написа: "Целият свят гледаше! Много се гордея с теб. Вие ще преобърнете страната си и наистина ще направите Аржентина отново велика".


Победата му беше отбелязана и от собственика на X Елон Мъск, който написа: "Пред Аржентина предстои просперитет".


Левият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, когото Милей неведнъж е обиждал като корумпиран "комунист", призна победата на Милей в хладен пост в социалните мрежи. "Демокрацията е гласът на народа и винаги трябва да бъде уважавана", написа Лула, без да споменава името на Милей. "Пожелавам на следващото правителство късмет и успех. Аржентина е велика страна и заслужава нашето пълно уважение", добави Лула.


Левият президент на Колумбия, Густаво Петро, изрази съжаление: "Това е тъжно за Латинска Америка". "Сега го кажете, без да плачете", написа иронично в отговор десният президент на Салвадор Найиб Букеле.


Милей - популист, който отрича промените в климата и е известен с прозвището Ел Локо (Безумецът) - също така разгневи милиони аржентинци, като постави под въпрос четиригодишния консенсус относно престъпленията на диктатурата от 1976-83 г., по време на която военният режим е убил около 30 000 души. Неговият кандидат за вицепрезидент е Виктория Виларруел, ултраконсервативна конгресменка, която омаловажава греховете на диктатурата.


"Той е много по-пресилен и нестабилен от [Жаир] Болсонаро и Тръмп. Така че е крайно непредсказуемо какво би могъл да направи този човек [на власт]", каза Федерико Финхелщайн, аржентински историк, който изучава световната крайна десница, в навечерието на изборите в неделя.


Бенджамин Гедан, ръководител на аржентинския проект на Центъра "Уилсън", заяви, че според него една дума обяснява мащаба на победата на Милей: отчаяние.


"Този вот просто мирише на отчаяние. Много аржентинци гласуваха съзнателно срещу икономическите си интереси, защото осъзнават, че статуквото е катастрофално. И нямаше никаква причина да вярват, че сегашният финансов министър може да бъде правдоподобен отговор", каза Гедан. "Това е огромна авантюра, но не и напълно ирационална".


Гедан заяви, че изборът на толкова радикален и неопитен политически аутсайдер е тласнал Аржентина в неизследвани води.


ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама