НОВИНИ


Мартин Владимиров: И без "Газпром" трябваше да умрем, но не умряхме. "Лукойл" просто шантажира

15 6757 20.11.2023
Мартин Владимиров: И без
Мартин Владимиров

"Това е шантаж. "Лукойл" за пореден път се опитва да натиска правителството". Това посочи енергийният експерт Мартин Владимиров. "Лукойл" никой не ги спира да работят, това е абсолютен шантаж", съгласи се Красимир Манов.


На въпроса дали има тревога или опасност за поскъпване на горивата - да плащаме над 5 или 10 лв. бензин и дизел, Мартин Владимиров, енергиен анализатор от Центъра за изследване на демокрацията заяви: :Това е шантаж. "Лукойл" за пореден път се опитва да натиска правителството през всяване на паника, която не съществува".

 

"И след нас, на тази маса, ще излязат още 10 експерти, които ще кажат, че всички ще умрем. Защото това е ракурсът, който слушаме от 18 месеца – че без руски нефт, всички ще умрем. Е, не сме умрели. И без "Газпром" трябваше да умрем и тогава не умряхме, все умираме. Защо го казвам с цинизъм? Защото рафинерията винаги е работила и без руски нефт”, категоричен бе той в ефира на NOVA. 

 

По думите на Владимиров ако "Лукойл" иска да изнася продукти, след 1 януари, може да внася неруски нефт.

 

"Никой не ѝ забранява да внася неруски нефт.  И ако иска да внася неруски нефт, тогава ще си ограничи производството на горива до 40-50% от мощността си. Това е възможно, защото тя е една от най-модерните рафинерии в Европа. И да задоволява само българското потребление. Никакъв проблем няма", добави Владимиров.

 

"Аз съм единственият, който управлява рафинерия и знае за какво става въпрос. Няма руски или неруски нефт. Нефтът е на сортове. Основно те се делят на кой има повече сяра и кой има по-малко. Колкото е повече сярата, толкова по-некачествен е нефта и толкова по-големите са производствените разходи. Сортът, с който работят, могат да ви го продадат 100 фирми. "Лукойл" никой не ги спира да работят, това е абсолютен шантаж. Това със запълването на резервоарите е глупост и не е вярно”, бе категоричен Красимир Манов, енергиен експерт.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама