НОВИНИ


Отведен насила в Русия младеж се завърна в Украйна

0 2599 20.11.2023
Отведен насила в Русия младеж се завърна в Украйна

18-годишно момче, отведено насила в Русия от войските на Владимир Путин след окупацията на Мариупол, отново се завърна в родната си Украйна, съобщиха от международната редакция на BBC. 


Правозащитните организации обърнаха внимание на съдбата на Богдан Ермохин, когато се оказа, че в навечерието на 18-годишния си рожден ден той е бил извикан във военната служба за регистрация и вписване с възможност да бъде изпратен да служи н армията. След като новината за призовката на тийнейджъра във военната служба се разпространи в медиите, Ермохин се обърна към президента на Украйна Владимир Зеленски с молба за помощ и веднага са започнали преговори. 


Богдан е едно от многото деца , отведени насилствено в Русия - този ход на властите в Кремъл накараха Международния наказателен съд да издаде заповед за ареста на президента Владимир Путин. След като е бил отведен в приемно семейство, 18-годишният младеж се е опитал да избяга през март от Русия, но е бил спрян на границата с Беларус от силите за сигурност.


Днес ръководителят на украинската президентска администрация Андрий Ермак благодари на УНИЦЕФ и катарските власти за помощта. Младежът е заминал безпрепятствено за Беларус, а в неделя следобед е преминал и на територията на Украйна. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама