НОВИНИ


ЕК пак да провери дали сме готови за Шенген, иска Нидерландия

8 2625 20.11.2023
ЕК пак да провери дали сме готови за Шенген, иска Нидерландия

Европейската комисия да изпрати официална мисия до България и да изготви обективен доклад за готовността на страната ни да се присъедини към Шенген, искат от Нидерландия. 


За искането на тази мисия преди повече от месец съобщи министърът на миграцията на Нидерландия Ерик ван дер Бург, предават от Българското национално радио. То идва, въпреки многократните уверения на Европейската комисия, че България и Румъния са изпълнили изискванията за присъединяване към безвизовото пространство. Две държави обаче продължават да блокират процеса - Нидерландия и Австрия.

 

Още преди месец нидерландския премиер Марк Рюте изрично подчерта, че очаква от ЕК “обективен”, а не “подсладен” доклад за върховенството на закона в България. 

"Комисията ще продължи да помага за диалога между засегнатите страни членки, за да гарантира, че решение ще бъде взето възможно най-бързо, включително чрез организиране на мисия за установяване на факти“, посочват от ЕК.

 

В сряда в Нидерландия предстоят предсрочни парламентарни избори. Проучванията там дават преднина на дясноцентристката партия “Нов социален договор” на Пиетер Омтзихт. Въпреки че тя е част от Европейската народна партия в ЕП, формацията се противопоставя на бъдещото разширяване на блока. Не е ясно каква ще бъде позицията на Християндемократическия апел, която, според проучванията, е много близо до "Нов социален договор”.

 

Нидерландските евродепутати от тази политическа група промениха позицията си и вече подкрепят влизането на България. Но решението зависи от това какво ще реши партията в Нидерландия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама