НОВИНИ


Столичният общински съвет не си избра председател, поне още 10 дни работата е тотално блокирана /обзор/

14 7242 20.11.2023
Столичният общински съвет не си избра председател, поне още 10 дни работата е тотално блокирана /обзор/

Втори опит за избор на председател на Столичния общински съвет завърши с провал днес. След като в гореща тема, която скара общинските съветници, се превърна отсъствието на Васил Терзиев в зала и кметът се появи, съветниците пак не успяха да изберат председател. Стигна се до балотаж между Борис Бонев от ПП-ДБ-СС и Диана Тонева от БСП, но никой от тях не събра необходимите 31 гласа.


Без председател съветът на практика не може да работи, тъй като не могат да се сформират постоянните комисии. Общинският съвет на столицата е много цветен и миналата седмица общинските съветници не успяха да изберат кой да застане начело. На последното заседание до балотаж отново стигнаха Борис Бонев от ПП-ДБ (Спаси София) и Диана Тонева от БСП.

 

След първото гласуване кметът на София Васил Терсиев започна да търси подкрепа сред партиите. За избор на председател са необходими 31 гласа от общо 61.

 

От името на групата на "Продължаваме промяната"- "Демократична България" предложиха Борис Бонев за председател.

 

Както и на предходното заседание бяха издигнати и кандидатурите на Красимир Гълъбов от „Възраждане“, Диана Тонова от БСП, Пламен Данаилов от ИТН.

 

Георги Георгиев от ГЕРБ призова кметът на София да се яви на заседанието и да участва в дебатите, вместо да води разговори с лидерите на политическите партии.

 

Веселин Калановски от групата на ПП-ДБ отговори на Георгиев: "Г-н Георгиев, свикнете, че вече не сте председател на СОС. Искате не само да блокирането работата на СОС, като не избирате председател, ами да блокирате и работата на кмета Терзиев, като го принудите да бъде тук на 7-8 часови заседания". 

 

"Дръжте се възпитано, моля ви. Ако кметът трябва да присъства на заседанията на СОС, сериозно ще се замисля колко легитимни са били всички през последните 15 години", допълни Калановски.

 

По думите на Антон Хекимян, фактът, че Терзиев се среща с политически лидери означава, че търси подкрепа по политики. "Неговата работа е да бъде тук и да каже кои са тези политики, по които търси подкрепа", заяви той.

 

Карлос Контрера от ВМРО припомни, че Терзиев е поканил с писма лидерите на политически партии на среща, а не общинските съветници. 

 

От "Има такъв народ" предложиха да се направи 15-минутна почивка, за да може кметът Васил Терзиев да бъде повикан в залата. Предложението беше отхвърлено с 23 гласа "против", 23 гласа "въздържал се" и само 15 "за". От ГЕРБ поискаха заседанието да се отложи до идване на кмета Терзиев.

 

Около 11:35 часа днес заседанието беше възстановено. Кметът Васил Терзиев пристигна в зала. От ГЕРБ поискаха той да бъде изслушан по въпросите на местните политики.

 

Председателстващият заседанието Грети Стефанова от ПП-ДБ отказа това да се случи: "Нека да си свършим работата. Опитите от ваша страна да се бламира работата на общинския съвет са непродуктивни, софиянци ни гледат".

 

След това се премина към изготвяне на бюлетината за гласуването за председател на СОС. 

 

При 61 присъстващи членове на Столичния общински съвет, бяха съобщени резултатите от гласуването на председател на СОС.

 

При гласували 49 общински съветници, резултатите бяха следните - Борис Бонев получи 23 гласа, Диана Тонова - 9 гласа, Красимир Гълъбов - 8 гласа, Пламен Данаилов - 3 гласа. Има и 4 недействителни гласа. При това положение, нямаше избран председател на СОС, премина се към балотаж. 

 

Общинските съветници опитаха отново да изберат - този път само между кандидатите, получили най-много гласове. Това са Борис Бонев от ПП-ДБ-СС и Диана Тонева от БСП. За да бъде избран председател на СОС, е нужно той да получи 31 гласа. 

 

След провеждането на балотажа обаче, избран председател на общинския съвет в София все още няма. 

 

Този път в гласуването се включиха 44 съветници. Борис Бонев получи отново 23 гласа, Диана Тонева - 9. Недейстителни бяха 12 бюлетини. 

 

С 59 гласа "за" бе прието следващият опит за избор на председател да бъде на 30 ноември от 10:00 часа. Дотогава - цели 10 дни, Столичният общински съвет остава без каквато и да е било възможност да работи заради липсата на председател. 

 

 

 

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама