НОВИНИ


Британският посланик Роб Диксън: Сигурността на Черно море е много важна, ще подкрепим България за доставки в отбраната

3 3892 20.11.2023
Британският посланик Роб Диксън: Сигурността на Черно море е много важна, ще подкрепим България за доставки в отбраната
Н. Пр. Роб Диксън

Въпросът за сигурността на Черно море е много важен, подчерта посланикът на Великобритания у нас Н.Пр. Роб Диксън и заяви, че ще има подкрепа от Великобритания за България за доставки в сферата на отбраната. "Корупцията отслабва институциите и е благоприятна за враждебни действия на други страни", каза още той.


"По линия на стратегическото партньорство ще има подкрепа за доставки в сферата на отбраната, защото нашата отбранителна промишленост е изключително добра и много се радваме, че държави като Полша се възползват мащабно от способностите на Обединеното кралство, които то може да предложи в подкрепа", каза посланикът в ефира на БНР.

 

Във връзка със споразумението между Великобритания и България за стратегическо партньорство, британският посланик коментира: "Периодът е много важен, защото ние укрепваме, засилваме нашето партньорство и сътрудничество и го издигаме на стратегическо равнище".

 

По думите му това е партньорство между равнопоставени субекти, които работят по отбрана, сигурност, миграция и иновации. Амбицията от двете страни е то да се разраства, подчерта той.


Н.Пр. Диксън отбеляза и съвместната работа по въпросите на отбраната и сигурността. По думите му това е съществена част от партньорството между двете страни. Искаме да доразвием това сътрудничество, каза той. 

 

Относно санкциите на руски компании и лица по цял свят посланик Диксън обеща, че ще продължат да работят за оказване на натиск върху Кремъл заради нахлуването в Украйна. 


"Предизвикателството пред двете ни страни от руските враждебни действия доказва значението на нашата съвместна работа. Това е предизвикателство, пред което сме изправени и като съюзници, и като партньори, и като приятели". 

 

Той напомни за оказваната широкомащабна подкрепа на Украйна:


"Ние сме твърдо решени, че ще продължим да подкрепяме Украйна. Обединеното кралство е осигурило 9,3 млрд. лири в подкрепа на Украйна. Категорични сме, че сигурността на Черно море е много важен аспект от цялостната картина на отговора на този конфликт. Значението на този регион е особено голямо". 

 

Категорично заклеймяваме насилието от хутите в и извън Йемен, заяви посланикът. 


"Ситуацията е изключително динамична. Работим с нашите международни партньори по установяване на фактите и вземане на решение какъв отговор на ситуацията да дадем. Всичко е много тревожно. Категорични сме, че плавателните съдове трябва да могат свободно да плават, спазвайки международното право".

Н.Пр. Диксън отбеляза, че е необходимо стабилно правителство, което да изпълнява задачите на България, за да се справи с предизвикателствата.


"Корупцията лишава обикновените българи от ресурси, които са им необходими за училища, пътища, икономически растеж. Корупцията отслабва институциите и е благоприятна за враждебни действия на други страни. Корупцията прави обществата уязвими за враждебна намеса. Борбата с корупцията, укрепването на върховенството на правото са много важни елементи от затвърждаването на европейската ориентация на страната. Нашата страна ще продължи да ви подкрепя като приятел и съюзник в това усилие", посочи посланикът на Великобритания у нас.

 

Той отбеляза и огромното значение на сигурността на доставките на житни култури. 

 

Друг съществен елемент е свързан с амбицията за разширяване на партньорството в сферата на транснационалното образование, посочи британският посланик у нас. И продължи: "То има за цел да позволи на българските студенти да учат и да получават британска образователна степен в България, в български учебни заведения. Става дума за партньорства между университети в двете държави. Ползата за България от това е, че тези студенти са по-склонни да останат на българския пазар". 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама