НОВИНИ


МВР дължи отговори за насилието над журналисти на протеста срещу БФС

3 2693 20.11.2023
МВР дължи отговори за насилието над журналисти на протеста срещу БФС

Министерството на вътрешните работи дължи отговорност за насилието над граждани и журналисти по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз от 16 ноември в София, посочват в своя позиция от Асоциацията на европейските журналисти. 


Множество са сигналите за пострадали граждани. Има и информация за девет журналисти, срещу които полицията неправомерно и незаконно е упражнила сила. Част от случаите са видни във видео записите от протеста и показват непрофесионализъм и дори умисъл в действията на представители на полицията.

 

Обезпокоително е, че част от колегите са пострадали, въпреки че ясно са се идентифицирали като журналисти пред органите на реда. 

 

Полицията показа, че не знае как да се отнася с представителите на пресата, които са там с цел обществото да бъде информирано за случващото се. За съжаление, тежко екипирани полицаи за пореден път реагираха на провокации чрез насилие не само срещу отговорните, но и срещу мирни протестиращи, случайни граждани и дори журналисти.

 

“Абсолютно недопустимо е полицаи да карат фоторепортери да трият кадри, за да прикрият свои неправомерни действия. Недопустимо е и да им забраняват да снимат. Полицаите са длъжни да имат идентификационни номера на видни места – правило, което редовно се потъпква от Министерството на вътрешните работи. Дори само липсата на идентификационни номера, която говори за подготовка за насилие и злоупотреби, е причина да се търси отговорност от началниците на Столичната дирекция на вътрешните работи и МВР. Но умишленото насилие срещу журналисти и граждани не може да бъде подминато. От пресцентъра на МВР заявиха за АЕЖ, че е започнала вътрешна проверка. За пореден път след такъв случай полицията ще се проверява сама. И без да е завършила проверката, е ясно колко ефективна ще бъде тя. Настояваме за независимо разследване и понасяне на отговорност. Призоваваме всички пострадали, които все още не са подали жалби, да потърсят правата си и сме готови да окажем правна помощ на всеки колега”, допълват от АЕЖ. 

 

АЕЖ ще сигнализира Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа относно полицейското насилие от четвъртък и българските власти ще са задължени да отговорят и дадат информация за всеки един от случаите. Инцидентите вече влязоха в полезрението и на международната организация “Репортери без граници”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама