НОВИНИ


Заради войната с Хамас: Ръст на безработицата в Израел до близо 10% през октомври

0 2577 20.11.2023
Заради войната с Хамас: Ръст на безработицата в Израел до близо 10% през октомври
БГНЕС

Равнището на безработицата в Израел скочи през октомври до близо 10%, след като избухването на войната с палестински бойци от Хамас доведе до десетки хиляди разселени граждани, които са живели близо до граница с Газа, съобщи официалната израелска статистика.


Основната безработица остана стабилна на ниво от 3,4% през миналия месец, но вземайки предвид очакванията за временна загуба на работа, равнището на безработица достигна през октомври 9,6%, като през миналия месец безработни бяха 428 400 души спрямо 163 600 през септември - месец преди атаката на Хамас на израелска територия на 7 октомври.

 

В резултат на атаката близо 400 000 израелци бяха призовани в резерва, а официалните данни сочат, че около 80 000 израелци са били пуснати в неплатен отпуск през последните няколко седмици.

 

Коефициентът на заетост през октомври спадна до 56,5% от 61,1%.

 

Официалната статистика посочи, че поради войната е трябвало да осъществи промени в своето проучване на работната сила през миналия месец, като почти не са проведени интервюта седмицата след атаката, докато всички последващи интервюта са били по телефона, а не лично.

 

От статистиката освен това отбелязаха, че не са били изследвани общностите в рамките на 7 км от Ивицата Газа и че процентът на отговори в проучването е намалял до 55,3% от 66,9% през септември.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама