НОВИНИ


В СО има неусвоени милиони по редица направления. Ще анализират изпълнението на текущите проекти

2 3183 20.11.2023
В СО има неусвоени милиони по редица направления. Ще анализират изпълнението на текущите проекти

Финансовото състояние на Столична община обсъдиха на среща днес кметът на София Васил Терзиев и министърът на финансите Асен Василев. Двамата са постигнали съгласие, че е необходимо да бъде извършен анализ на финансовото състояние на общината, както и на изпълнението на текущите проекти. Установени са милиони левове по редица направления, които не са били усвоени. В същото време поетите ангажименти са за над 1 млрд. лева. 


Към 30 септември  Столична община отчита налични, неусвоени средства по сметки по функция "Образование“ в размер на 104,8 млн. лв., от които 92,2 млн. за текущи разходи и 12,6 млн. за капиталови инвестиции. По функция "Здравеопазване“ неусвоените средства по сметки са общо 10,2 млн. лв., от които 9,2 млн. за текущи разходи и 1,5 млн. лв. за капиталови. В същото време общината има поети ангажименти за разходи в размер на 1,3 млрд. лв., става ясно от прессъобщение на Министерството на финансите. 

 

По време на срещата между Василев и Терзиев е обсъдено финансовото състояние на “Топлофикация - София”. Дружеството е натрупало над 1 млрд. лв. дългове към Българския енергиен холдинг за доставка на газ. Беше обсъдена необходимостта от финансово оздравяване, преструктуриране на дружеството и въвеждане на нови технологии за когенериращи и балансиращи мощности. 


Обсъдено беше и състоянието на столичния автотранспорт. Министър Василев посочи, че преминаването към електрически автобуси би намалило значително разходите за ремонт и поддръжка на автопарка. По отношение на развитието на столичното метрото са осигурени средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и от националния бюджет. Отделно от това, в бюджета за 2024 г. е предвидена субсидия за градския транспорт в София в размер на 89 млн. лв. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама