НОВИНИ


Риши Сунак: Правителството ще намали данъците, след като инфлацията в страната намалее

2 2575 20.11.2023
Риши Сунак: Правителството ще намали данъците, след като инфлацията в страната намалее
Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак БГНЕС

Британското правителство ще намали данъците, след като инфлацията в страната намалее. Това е заявил министър-председателят Риши Сунак само дни преди актуализацията на бюджета на Великобритания по-късно през седмицата, когато се очаква финансовият министър Джереми Хънт да обяви мерки за стимулиране на растежа на икономиката, съобщи Ройтерс.


"Сега, когато инфлацията е наполовина и растежът ни е по-силен, което означава, че приходите са по-високи, можем да започнем следващата фаза и да насочим вниманието си към намаляване на данъците", отбеляза Сунак.

 

Британският лидер бе категоричен, че правителството трябва да даде приоритет на редуцирането на данъчната тежест, но и посочи, че няма да повтори стъпките на неговата предшественичка на поста Лиз Тръс и да прибегне към намаляване на данъците, без да има конкретни подробности около необходимото финансиране.


Премиерът обясни също така, че намаляването на данъците ще стане постепенно.

 

"Можете да ми вярвате, когато казвам, че можем отговорно да започнем да намаляваме данъците", подчерта той.

 

В речта си министър-председателят се опита да противодейства на плановете на лейбъристите да заемат още милиарди лири, за да финансират нулевите нетни инвестиции на Обединеното кралство.

 

Според Сунак "това повтаря икономическата грешка на миналогодишния минибюджет. Раздуването на разходната част с десетки милиарди лири, за които няма план от къде ще дойдат, е също толкова опасно, колкото раздуването на десетки милиарди лири за данъчни облекчения".

 

Той обаче не пожела да коментира кои данъци вероятно ще бъдат намалени.

 

Също така британското правителство ще се фокусира върху решаването на т. нар. проблеми, свързани с предлагането, сред които основният е недостигът на работници.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама