НОВИНИ


Пеевски: Трябва да имаме Протонен център за лечение на онкоболни

14 2581 20.11.2023
Пеевски: Трябва да имаме Протонен център за лечение на онкоболни
Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски БГНЕС

За незабавно включване в Закона за държавния бюджет на проекта за изграждането на първия на Балканите център за провеждане на протонна терапия за лечение на онкологични заболявания, настоява председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, съобщиха от пресцентъра на ДПС.


"Отговорността към живота и здравето на българските граждани е най-важният ангажимент на министрите в правителството, което и да е то и ние няма да престанем да настояваме за изпълнението на тази отговорност, в името на хората", подчерта Пеевски.

 

След като изграждането на Протонния център отпадна от Плана за възстановяване и устойчивост, финансиран от ЕС, кабинетът пое ангажимент центърът да се финансира от държавния бюджет в ЗДБ за 2024 година. Днес обаче стана ясно, че Протонният център не е предвиден в Закона за бюджета за следващата година, а около 40 водещи специалисти в областта на онкологията и лъчелечението алармираха, че това поставя под риск изграждането му въобще.

 

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски призова финансовия министър да направи нужните корекции и в Закона за държавния бюджет, преди внасянето му в Народното събрание, да се обезпечи ресурс, с който да започне изграждането на това ключово за лечението на онкологичните заболявания съоръжение.

 

Водещи експерти са на мнение, че Протонният център ще увеличи възможностите за лечение на около 600 онкоболни годишно с иновативна и доказано ефективна терапия и България може да стане водещ център за съвременно лечение на онкологични заболявания на Балканите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама