НОВИНИ


Кмет и министър се тюхкат: "Топлофикация-София" с дълг от над 1 милиард лева

14 3201 20.11.2023
Кмет и министър се тюхкат:
Васил Терзиев и Асен Василев

"Топлофикация-София" е натрупала натрупала над 1 млрд. лв. дългове към Българския енергиен холдинг за доставка на газ. Това стана ясно по време на среща между кмета на София Васил Терзиев и министъра на финансите Асен Василев, съобщиха от финансовото министерство.


Двамата стигнаха до съгласие, че е необходимо финансово оздравяване, преструктуриране на дружеството, както и въвеждане на нови технологии за когенериращи и балансиращи мощности.

 

В същото време общината има поети ангажименти за разходи в размер на 1,3 млрд. лв. По информация на Министерството на финансите, към 30.09.2023 г. институцята разполата с налични, неусвоени средства по сметки по функция "Образование" в размер на 104,8 млн. лв., от които 92,2 млн. за текущи разходи и 12,6 млн. за капиталови инвестиции. По функция "Здравеопазване" неусвоените средства по сметки са общо 10,2 млн. лв., от които 9,2 млн. за текущи разходи и 1,5 млн. лв. за капиталови.

 

На срещата стана ясно също, че следва се направи анализ на финансовото състояние и на изпълнението на текущите проекти на Столична община.

Обсъдено беше и състоянието на автотранспорта в София. Финансовият министър подчерта, че придобиването на електрически автобуси би бил добър ход. По този начин значително ще се намалят разходите за ремонт и поддръжка на автопарка.

 

Съгласно Националния план за възстановяване и устойчивост, по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" са осигурени средства за доизграждане на столичното метро и от националния бюджет.

 

Цялостната субсидия за обновяване на градския транспорт в София, предвидена в новия бюджет възлиза на 89 млв.лв.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама