НОВИНИ


Спукан череп и 6 шева: Разкази на потърпевши за полицейско насилие по време на протеста в София

3 2496 21.11.2023
Спукан череп и 6 шева: Разкази на потърпевши за полицейско насилие по време на протеста в София
Стопкадър: Нова телевизия

На светло започват да излизат все повече случаи на полицейско насилие по време на протеста на футболни фенове в София. Според потърпевши те с нищо не са предизвикали агресията на служителите на реда.


„Бях бит от маскирани полицаи, удариха ме в гръб. Паднах на земята и когато започнах да се изправям, получих удара и усетих, че ми се пукна главата”, отбеляза в ефира на Нова телевизия репортерът на „Мач Телеграф” Николай Парашкевов, който уточни, че е бил на протеста с бадж.

 

Според него много трудно ще бъде доказано, че именно служител на полицията го е ударил. „Едно от основните неща, които трябва да бъдат питани – защо много от полицаите нямаха отличителни знаци, които да ги легитимират по някакъв начин”, алармира той.

 

Марио Сулев беше бит от полицията в бар, в близост до протеста. Той наскоро се прибрал в България и е възмутен от начина, по който бил посрещнат. „Бях в заведението, гледахме мача с приятели, около петима-шестима души, когато изведнъж влязоха с палки и сълзотворен газ, караха наред”, разказа той.

 

Мъжът стоял в зимната градина, когато бил напръскан със сълзотворен газ още с влизането на униформените. „Не виждах абсолютно нищо. Около мен само чувах: „Не, спрете, спрете”, допълни Сулев.

 

Той сподели още, че отишъл до бара на заведението, за да му бъде оказана помощ след напръскването със сълзотворен газ. „Барманката ми помагаше, когато изведнъж усетих, че ме удрят в гръб с палка. Докато си стоя с ръце на лицето на бара… Чух поредната лъжа, че хората, които са трошили министерството, са били в този бар и затова са влезли и са били. От моите приятели нямаше човек, който да е хвърлил и стотинка дори”, категоричен бе Марио.

 

Младежът изрази мнение, че вътрешният министър трябва незабавно да подаде оставка. На същото мнение е и Парашкевов, който квалифицира поведението на Калин Стоянов, който беше на кино по време на погрома в столицата, като „несериозно”.

 

„Не може София да гори, в центъра й 6000-7000 души да са в жестоко стълкновение, да летят колчета, бутилки и да горят полицейски бусове, а той да казва, че не намира за странно, че не е бил там. Не може да не е там”, подчерта репортерът в „Мач Телеграф”.

 

Потърпевшите мъже коментираха също така, че донякъде приемат тезата на униформените, че няма как в напрегната ситуация да бъде направена разлика между подпалвач и мирен гражданин с бира в ръка, например.

 

„Казват, че трябва да противодействат на безредиците – добре. Но, когато имаш паднал човек – удари го в крака, в гърба или ръката. Защо трябва да го удряш по главата? Ако мен ме бяха ударили 5 см по-надолу, можеше и да не водим този разговор”, посочи Парашкевов, който твърди, че не се е съпротивлявал. Призова потърпевшите да отправят колективен иск.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама