НОВИНИ


Вили Лилков: Ако няма здраво мнозинство, председателят на СОС ще се превърне в класен ръководител

1 2609 21.11.2023
Вили Лилков: Ако няма здраво мнозинство, председателят на СОС ще се превърне в класен ръководител
Проф. Вили Лилков БГНЕС

"Досега в разговорите между ПП-ДБ-"Спаси София" и основните политически сили ГЕРБ-СДС не взеха участие, а ключът от решението за успешната работа на Общинския съвет се държи именно от тези две политически сили."


Това заяви пред БНР проф. Вили Лилков - общински съветник от "Синя София", във връзка с блокирания избор на председател на Столичния общински съвет. 

 

"Чисто аритметично единствено ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ могат заедно да формират политическо мнозинство, което да гарантира стабилност на управлението. Другият вариант е ПП-ДБ да се коалират или сключат споразумение с БСП, което е малко вероятно. Там чисто идеологически двете формации подчертават различията помежду си", смята професорът.

 

На национално ниво видяхме, че вариантът сглобка не върви, категоричен бе Лилков и добави, че не би искал СОС да влиза в такъв вариант на ръководство и на работа. Според него трябва да се подпише споразумение за управление, което да бъде подкрепено от ясно мнозинство. 

 

"Ако няма ясно политическо мнозинство, и бъдещият председател на Общинския съвет, и целият Общински съвет ще бъдат заложници на определени ситуации на т.нар. плаващи мнозинства, които с времето се превръщат и в плаващи пясъци, а много често се трансформират в икономически мнозинства и накрая се получават картинки, които на много места в страната сме виждали", алармира специалистът.

 

Общинският съветник изрази мнение, че председателят на СОС трябва да има здраво мнозинство, за да може да управлява, иначе ще се превърне в класен ръководител, който да успокоява политически страсти.

 

"Общинският съвет даде 10 дни възможност за разговори. В това време би трябвало двете политически сили да намерят пресечни точки, да подпишат програма за управление - така и кметът ще може да структурира своите приоритети и да подготви бюджета, и те да станат гаранти, че тази програма ще се изпълнява", каза още той. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама