НОВИНИ


Кап. Тодоров за отвлечения кораб: Вид държавен тероризъм!

2 2457 21.11.2023
Кап. Тодоров за отвлечения кораб: Вид държавен тероризъм!
Кадри от отвличането на кораба, разпространени от хутите

В случая с отвлечения кораб има политически искания. Притесненията са свързани с неяснотата от това как ще действат хутите.


Това коментира Георги Тодоров, един от учредителите на Моряшкия професионален съюз. Като капитан той често е преминавал през този район и казва, че той не е обичаен за пиратски нападения.


"Този район не е от високорисковите. Бихме могли да кажем, че Червено море е по-спокойно за преминаване в сравнение с южно от него стоящия залив, където около бреговете на Сомалия продължават пиратски нападения. Това, което се случи, е всъщност един друг вид държавен тероризъм. Става дума за политически искания", посочи той в ефира на БНР.


Ккапитан Тодоров подчерта, че обикновено пиратските нападения имат финансови искания и в общия случай те завършват с плащане на откуп от страна на корабособственика. 


Според него не може да се предприема стъпка по въвеждане на въоръжение на корабите. По думите му обаче международната общност ще предприеме някакви действия след този случай. 


"Това не може да бъде толерирано по никакъв начин", категоричен бе кап. Тодоров. 

 

В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че товарен кораб, частично собственост на израелски бизнесмен, е бил отвлечен от йеменските хуси в Червено море, Плавателният съд е отдаден под наем от британска компания на японска компания и плава под бахамски флаг. Информацията е, че има двама българи на борда.

 

Това е поредният акт на ирански тероризъм, смята Нетаняху. 

 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама