НОВИНИ


Спад с повече от 30% на американските доставки на артилерийски снаряди за Украйна

6 2998 21.11.2023
Спад с повече от 30% на американските доставки на артилерийски снаряди за Украйна
БГНЕС

Американските доставки на артилерийски снаряди за Украйна са намалели с "повече от 30%" от началото на операцията на Израел в Ивицата Газа миналия месец, информира телевизионният канал ABC News, позовавайки се на украински служител, пожелал анонимност.


"Имаме големи проблеми. Основните боеприпаси не пристигат", отбелязва събеседникът на медията.

 

Според длъжностното лице, САЩ са редуцирали доставките на стандартните за НАТО артилерийски снаряди с "повече от 30%", а доставките на жизненоважните 155-милиметрови артилерийски снаряди са "около 60-70% от общите доставки" към Украйна. В тази връзка събеседникът на телевизията коментира, че Украйна рискува да загуби позициите си на бойното поле "на много висока цена".

 

"Те ни казаха, че тази няма да повлияе на ангажимента, но това се случи", допълва източникът на ABC News.

 

Припомняме, че шефът на Пентагона посети изненадващо Киев в понеделник, за да се срещне с украинския държавен глава Володимир Зеленски и министъра на отбраната на страната Рустем Умеров. По-късно Пентагонът обяви отпускането на допълнителен пакет военна помощ за Киев на стойност 100 милиона долара.

 

По-рано Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, алармира, че администрацията на САЩ е изразходвала около 96% от средствата, отпуснати по-рано за подпомагане на Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама