ИНТЕРВЮ


Емануил Йорданов за ФрогНюз: Дежа вю с 2020 г. Охранителите на протестите не са подготвени на нужното ниво

12 4771 21.11.2023
Емануил Йорданов за ФрогНюз: Дежа вю с 2020 г. Охранителите на протестите не са подготвени на нужното ниво
Емануил Йорданов БГНЕС

Има прилика в начина на действие на служителите на МВР по време на протеста с искане оставката на ръководството на Българския футболен съюз (БФС) на 16 ноември и протестите с искане оставката на кабинета “Борисов 3” през 2020 година. "Подготовката на хората, които участват в охраната на подобни масови мероприятия, очевидно не е на необходимото ниво".


Това посочи пред ФрогНюз бившият министър на вътрешните работи адв. Емануил Йорданов


“Има прилики и те се набиват на очи”, заяви той.


“Имаше кадри с нанасяне на побой на човек, който е на паднал на земята. Това много напомняше случая под колоните на Министерски съвет”.


Въпреки че “става въпрос за изключително грозни сцени и нарушения на закона, извършени от отделни служители на МВР”, според адв. Йорданов оставка на министъра на вътрешните работи не би помогнала. Причината - трудно да се предположи дали ще се намери някой, който да поеме поста: 


“Оставка на министъра на вътрешните работи в този момент няма да помогне. След три месеца предстои т. нар. ротация, която е много възможно да бъде съпроводена със смяна на министрите. Ако министърът бъде сменен сега, е трудно да се предположи дали ще се намери някой, който да го замени”, коментира бившия вътрешен миистър и обясни:


“От една страна, става въпрос за изключително грозни сцени и нарушения на закона, извършени от отделни служители на МВР. От друга, страна обаче не би следвало да се забравя, че подобни мероприятия - не само в България, предразполагат към употреба на сила и помощни средства”.


“При ситуация, в която министър-председателят е недоволен от министър, би следвало да търси начин да го замени с друг”, отчете адв. Йорданов. 


“Проблемът е в това, че подготовката на хората, които участват в охраната на подобни масови мероприятия, очевидно не е на необходимото ниво”, смята той. 


“Трябва да се акцентира именно върху подготовката. Това са дейности в компетентността на професионалното ръководство на МВР. Да бъдат така добри да поемат задълженията си и следващия път да не наблюдаваме такива картини”, категоричен е той. 


Той обясни и каква е процедурата по вътрешно разследване на случаите с полицейско насилие, на които станахме свидетели:


“По думите на министъра на вътрешните, работи случаите се разследват от Дирекция “Инспекторат” на МВР. Това е нормално. Когато Инспекторатът приключи работата си, даде пълната информация на министъра, той е в правото си да вземе съответното управленско решение - в случая, в зависимост от данните, които се получат, може да се търси дисциплинарна отговорност на служителите. Там, където е извършено престъпление, материалите да се изпратят в прокуратурата”.

 

Илияна Маринкова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама