НОВИНИ


"Политико": Нидерландия е на крачка от това да се похвали с първата си дама премиер

0 2771 21.11.2023
Дилан Йешилгьоз БГНЕС

Нидерландските гласоподаватели може да се сдобият с премиер, който е доста различен от оттеглящия се ветеран в политиката Марк Рюте, пише "Политико".


Бившата бежанка Дилан Йешилгьоз, която наследи Рюте начело на либерално-консервативната Народна партия за свобода и демокрация, води в проучванията преди парламентарните избори в сряда, 22 ноември, и може да се превърне в първата дама министър-председател в историята на Нидерландия.

 

Битката е значително интензивна и три партии си оспорват победата на вота. Най-близкият съперник на Йешилгьоз – Питър Омцихт – вече посочи, че не желае най-високия пост за себе си.

 

А това увеличава драстично шансовете на Йешилгьоз, министърка на правосъдието, да оглави следващия кабинет.

 

Тя смята себе си за работохолик и дава сравнително рядко интервюта. Пред публика демонстрира ведро настроение и енергичен дух, въпреки "строгите", както ги определя, изисквания на настоящата й работа.

 

В платформата й има послание за мерки срещу миграцията, проблем, който отдавна преследва нидерландската политика.

 

Пред "Политико" Йешилгьоз коментира, че собственото й минало на бежанка до голяма степен е оформило виждането й за миграцията. 

 

"Има наплив на твърде много хора, не само търсещи убежище, но и мигранти работници и международни студенти, което означава, че ние нямаме капацитета да помогнем на истинските бежанци", смята тя.

 

46-годишната министърка е омъжена, със съпруга й нямат деца.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама