НОВИНИ


Проф. Боян Дуранкев: В последния момент Асен Василев може да извади силни козове за Бюджет 2024 г.

4 3792 21.11.2023
Проф. Боян Дуранкев: В последния момент Асен Василев може да извади силни козове за Бюджет 2024 г.
Боян Дуранкев

"Очевидно е, че в момента фокуса е върху една компания, но мисля, че министър Василев крие в ръкавите си много силни козове точно по тази линия. Особено, ако ги извади в последния момент, при влизане в пленарна зала на последно четене на Бюджета, напълно е възможно", кочентра икономистът проф. Боян Дуранкев бюджет 2024..


Особено, ако ги извади в последния момент, при влизане в пленарна зала на последно четене на Бюджета, напълно е възможно", смята икономистът.

 

По думите на проф. Боян Дуранкев трябва да се помисли как да се пооправи от европейска гледна точка облагането на свръхпечалбите в страната: "Става дума не само за “Лукойл", а става дума за нещо, което под сурдинка се говори навсякъде. И за военната индустрия, тя изнася половината в момента за Украйна, от това, което прави и генерира свръхпечалби. И банките, които изнасят към майките си огромни печалби, и други компании, които имат огромни свръхпечалби, но засега изглежда, че нашето финансово Министерство се чувства слабо, за да премине към т.нар. европейски практики на облагане на тези свръхпечалби. Това е основният дефицит", отбеляза проф. Дуранкев пред разио "Фокус"..

 

"Очевидно е, че държането на ниските данъци нито води до повече инвеститори в България, това вече е факт, нито води до нормални европейски практики, в приходната част на Държавния бюджет. Ако в България се премине към традиционни европейски практики, това означава прогресивно данъчно облагане - и на физическите лица, и на компаниите. Очевидно е, че олигарсите зад невидимата кадифена завеса дърпат конците и в това правителство засега, или ако трябва да го оправдая, очевидно е, че то не може да предложи промени, тъй като се крепи буквално на един конец. И трябва да премине по конеца от 2023 до 2024 г., когато ще стане и смяната на ротация", коментира икономистът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама