ПОЛИТИКА


Интригата със Стоянов се заплита. Министърът бил с Денков, но няма да хвърли оставка

18 4394 21.11.2023
Интригата със Стоянов се заплита. Министърът бил с Денков, но няма да хвърли оставка

Аз съм с премиера Денков за обстоен анализ на всеки отделен случай на насилие по време на протеста срещу БФС. 


Това заяви на брифинг пред журналисти вътрешният министър Калин Стоянов. Въпросът с оставката му обаче остана встрани и по всичко личи, че силовият министър няма да си тръгне от поста, въпреки призивите. 

 

Според него полицаите са се справили с охраната на протеста, въпреки че са били “обиждани, провокирани, удряни с камъни”. 

 

По думите на Стоянов в Европа нямало такава практика - след подобни протести "да хвърчи оставката на вътрешен министър".

 

"Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие - както върху мирни граждани, така и върху полицаи", посочи Стоянов и се зарече всеки, който е упражнил насилие, да бъде разследван и да понесе отговорност. 

 

“Искам обстоен анализ на всички форми на насилие”, отсече министърът.

 

Вече има и наказани - най-малко петима. В рамките на по-малко от 48 часа е установено, че петима служители извършват нарушения. Образувани са дисциплинарни производства срещу трима служители на реда - един командир на отделение и двама старши полицаи, които са отстранени от длъжност.

 

Вътрешният министър е категоричен, че е недопустимо "някой да се меси в работата на МВР, както прави Кирил Петков".

 

“Смятам, че е недопустимо някой да се меси политически в работата в МВР, както направи г-н Кирил Петков. Не приемам да се издават присъди от телевизионни студия и социални мрежи. Живеем в правова държава и всеки е невинен до доказване на противното - както гражданите, така и полицаите”, посочи Стоянов.

 

Тази сутрин той и съпредседателят на ПП-ДБ се скараха задочно в ефира на Нова телевизия. Петков отговаряше на въпроси дали е оказвал натиск върху министъра на вътрешните работи, колко пъти се е срещал с него и защо партията иска оставката му. Стоянов се включи директно по телефона и без да предостави конкретни факти заговори за упражнен срещу него натиск.

 

Най-малко петима полицаи са били неправомерно протестиращи. Те са били установени при вътрешна проверка на МВР в рамките на 48 часа след насилието на протестите срещу Българския футболен съюз, стана ясно на брифинг на СДВР. 

 

Образувани са дисциплинарни производства срещу трима служители на реда - един командир на отделение и двама старши полицаи, които са отстранени от длъжност.

 

Срещу други двама тече проверка. Установени са и други служители, които евентуално ще понесат отговорност.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама