СВЯТ


"Файнаншъл таймс": Руските дипломати ще загубят шенгенската си свобода на движение

5 3649 21.11.2023
Без шенгенска свобода

Страните от Европейския съюз обсъждат възможността за ограничаване на свободата на движение на руските дипломати, акредитирани в Шенгенската зона, съобщи британският всекидневник "Файнаншъл таймс". Инициативата е на Чехия.


На руските дипломати ще бъдат издавани визи и разрешения за пребиваване, които ще им позволяват да пътуват само в рамките на страната, където са акредитирани. Освен това те ще се нуждаят от биометрични паспорти, които са "по-трудни за фалшифициране".


Целта на тези мерки ще бъде "борбата с шпионажа", твърдят чешките представители. Изданието отбелязва, че подобни ограничения са трудни за прилагане по правни причини, така че е малко вероятно да бъдат договорени бързо, за да станат част от почти готовия 12-ти пакет санкции.


В мотивите си Чехия посочва, че руските дипломатически представители пътуват свободно из ЕС с визи, издадени от страните от общността, което усложнява "проследяването на потенциална шпионска дейност". Представители на Европейската комисия не са отговорили на молбата на вестника за коментар относно възможността за въвеждане на подобни ограничения за руските дипломати.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама