НОВИНИ


Трима полицаи са отстранени от длъжност след футболните протести срещу БФС

4 2493 21.11.2023
Трима полицаи са отстранени от длъжност след футболните протести срещу БФС
Кадри от нахлуване на служители на МВР в столично заведение Инициатива "Правосъдие за всеки"

Трима полицаи са отстранени от длъжност след образувани дисциплинарни производства след футболните протести срещу ръководството на БФС. Срещу други двама тече проверка. Това съобщи директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДРВ) Любомир Николов.


"Към днешна дата са образувани дисциплинарни производства срещу трима полицаи за превишаване на полицейските правомощия и в момента те са отстранени от длъжност. Срещу други двама тече проверка, която ще определи степента им на виновност", заяви Николов на брифинг.

 

Отстранени от длъжност са един командир на отделение и двама старши полицаи.

 

Шефът на СДВР уточни, че назначената от него дисциплинарна проверка на действията на служителите, участвали в охраната на протеста, са установени и други служители, които евентуално ще понесат отговорност за действията си.

 

"Веднага след протеста на футболните агитки се самосезирах по повод разпространените кадри на полицейско насилие",посочи Николов. Не е ясно обаче защо определи протестът като "протест на футболните агитки", след като много хора, които не са част от фенски клубове или агитки, участваха в протеста. На него - поне в началото му, имаше включително жени и деца.

 

"В рамките на по-малко от 48 часа е установено при дисциплинарна проверка, че петима полицейски служители са нарушили служебната дисциплина. Срещу трима са образувани дисциплинарни производства за превишаване на правомощия и те са отстранени от длъжност", каза Николов.

 

"Моля да спрем да противопоставяме полицията срещу обществото или обществото срещу полицията, а всички ние да се обединим и противопоставим срещу хулиганските действия на правонарушителите и неправомерните действия на полицейските служители", каза главният секретар на МВР Живков Коцев.

 

Той добави, че предотвратените щети са повече от причинените и призова да се спре с политиканстването.

 

Във връзка с предстоящата днес футболна среща главният секретар на МВР помоли за ограничаване на емоциите и много разум в поведението на всички като граждани.

 

"Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие - както върху мирни граждани, така и върху полицаи", посочи пак днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

 

Протестът на 16 ноември ескалира, като десетки полицаи и протестиращи бяха ранени. Появиха се и кадри на полицейско насилие.

 

Особено потресаващ стана казуса с нахлуване на служители на МВР в столично заведение, където те налагаха съвсем мирни граждани.

 

Имаше и случаи на насилие срещу журналисти, докато вършат работата си и отразяват протеста.

 

ФрогНюз

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама