НОВИНИ


Банкс. Роби Банкс: По следите на едно изгубено интервю с анонимния графити артист

0 2548 21.11.2023
Банкс. Роби Банкс: По следите на едно изгубено интервю с анонимния графити артист

Всички са чували псевдонимът му, но никой не знае лицето, което стои зад него. Творбите му вълнуват милиони, той често влиза в новините и всеки наблюдава с интерес следващия му ход. Едно изгубено интервю от 2003 г. вероятно повдига завесата за това кой всъщност е Банкси.


Банкс. Роби Банкс. Известният базиран в Бристол графити артист разкрива истинското си име в изгубено доскоро интервю на бившия кореспондент на BBC Найджъл Ренч, взето по повод шоуто на Банкси Turf War от 2003 г. в източен Лондон. Интервюто не е излъчвано по радиото до този момент и се споделя за първи път като част от специален радио епизод за историята на Банкси. 


В него репортерът задава нормален въпрос на анонимния художник - може ли да използва истинското му име, стъпвайки върху вестник "Индепендънт", който вече го е използвал в миналото. Ренч моли художника да потвърди дали името му в десйтвителност е Робърт Банкс. 


"Името ми е Роби", казва мъжът. 


По това време артистът е на около 20-годишна възраст. 


И ето - мистерията е разкрита. Или не? 


Често сатирични, но винаги актуални - творбите на Банкси се появяват по фасадите на сгради в цяла Великобритания. Грифити на артиста се появиха дори в Украйна. Банкси винаги е избирал да запази анонимност - начин, който да му позволи да продължи да твори, без ограниченията на славата. Анонимност, която го пази от полицейско преследване. През годините имаше много спекулации кой може да е скандалният уличен артист. Теориите са многобройни, някои - по-достоверни от други.


Спекулирало се е, че Банкси всъщност е създателят на бандата Massive Attack Робърт дел Наха, известен с псевдонима си 3D. Причината именно на него да се приписват творбите на Банкси е съвпадение с датите на концертите на групата и новите произведения на изкуството. Други сценарии включват Джейми Хюлет, съоснователят на групата Gorillaz. Робин Гънингам; Нийл Бюканън, водещ на няколко детски арт предавания по британската телевизия, който по време на пандемията беше принуден да публикува изявление, в което отричаше да стои зад псевдонима Банкси.


Сега обаче всички знаят - Роби Банкс е името на популярния графити артист. Освен ако... и това не е псевдоним. В края на краищата Банкси винаги е бил невероятно внимателен по отношение на самоличността си и изглежда малко вероятно той да е свалил маската си, дори да е в интервю преди 20 години. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама