НОВИНИ


Трети опит: НС гласува вота на недоверие срещу кабинета “Денков”

2 2709 22.11.2023
Трети опит: НС гласува вота на недоверие срещу кабинета “Денков”
БГНЕС

Трети опит ще направи парламента да гласува втория внесен вот на недоверие срещу кабинета на акад. Николай Денков. Миналата седмица липсата на кворум заради отказа на депутатите от ГЕРБ и ДПС да се регистрират спъна гласуването, а след няколко почивки в зала не се събраха достатъчно депутати дори на следващия ден.


Вторият опит за вот на недоверие е в сферата на отбраната и сигурността. При първия опит да се гласува опозицията събра 61 срещу 66 гласа. При настояване на БСП за прегласуване се оказа, че в залата не присъстват достатъчно депутати. Заседанието трябваше да продължи на следващия ден, но и тогава се оказа, че кворум няма. Така се стигна до днес. 

 

ГЕРБ и ДПС напуснаха залата на фона на спорове за дерогацията на “Лукойл” в така наречената “сглобка” - въпрос, който в края на миналата седмица беше решен. Днес се очаква в зала да има достатъчно депутати. 

 

Дискусиите около вота на недоверие миналата седмица продължиха няколко часа. В тях се включиха основно депутати от “Възраждане” и БСП, а “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” бяха оставени сами да защитават правителството. Никой от ГЕРБ или ДПС (партиите, които подкрепят кабинета, бел.ред.) не излезе на трибуната. Изказване направи Христо Гаджев, който е председател на Комисията по отбрана в НС.

 

Основните сблъсъци между депутатите може да видите тук, тук, тук и тук.

 

В края на дискусиите премиерът акад. Николай Денков заяви, че дебатите са показали, че истината няма никакво значение за опозицията.

 

Депутатите решават още дали да бъде създадена временна комисия в парламента за полицейското насилие на протеста в София срещу Българския футболен съюз. Този въпрос трябва да бъде обсъден на фона на напрежението около вътрешния министър Калин Стоянов и призивите за оставката му. Вчера силовакът осъди полицейското насилие, а премиерът акад. Николай Денков определи думите му като “правилна посока” и така даде крачка назад от заявката си предишния ден, че ще подаде оставка, ако Стоянов не заеме категорична позиция.

 

Вътрешният министър Калин Стоянов, главният секретар на МВР, директорите на Националната полиция, СДВР и на Жандармерията пък са извикани за изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама