НОВИНИ


Край на ерата Рюте: Нидерландия избира ново правителство

1 2772 22.11.2023
Край на ерата Рюте: Нидерландия избира ново правителство

Холандците избират нов парламент. Какъв ще е изходът от гласуването, ще стане ясно, след преброяването на бюлетините. Едно е сигурно - Нидерландия ще има нов премиер за пръв път от десетилетия и новото правителство ще определи колко точно консервативна ще е властта, пишат от агенция "Ройтерс".


Дясноцентристкото правителство на премиера в оставка Марк Рюте се срина през юли заради разногласия по въпроса с мигрантския натиск. Рюте, най-дълго управлявалият министър-председател на страната, загуби популярност и обеща да не се кандидатира отново.


Три бяха основните въпроси в предизборната кампания в страната - миграцията, стандарта на живот и климатичните промени.


При безработица под 4%, ключовите социални проблеми включват недостиг на жилища, провали на здравната система и недоволство, че пропастта между богати и бедни се увеличава. Миграцията пък е проблем за Нидерландия от началото на 2000 г. - ограничаването на търсещите убежище и трудовите мигранти остават важни теми. Налице е и натиск от страна на избирателите спрямо политиката срещу климатичните промени. Според обществото властта трябва да ускори инвестициите в зелена инфраструктура и да да прекрати субсидиите, които облагодетелстват бизнесите с изкопаеми горива.


Мнозинството от избирателите подкрепят десните партии, но социологическите агенции не дават на нито една от тях над 20% от гласовете. Това означава, че предстоят трудни коалиционни преговори и компромиси. Твърда дясна коалиция може да одобри изграждането на нови ядрени централи, както и нови стратегии за ограничаване миграцията. Една по-центристка коалиция вероятно ще продължи текущото изграждане на възобновяема енергия, по-специално вятърни паркове в Северно море, сондажи за природен газ, ще изпълни плановете за намаляване на добитъка и ще увеличи социалните разходи, включително повишаване на минималната заплата.


Има четирима кандидати с шанс да заменят Рюте. 


Дилан Йешилгоз, която ръководи консервативната партия VVD на Рюте - емигрантка от Турция, която би била първата жена премиер на страната. 


Франс Тимерманс, бивш ръководител на ЕС по въпросите на климата, който води комбинирана листа за Лейбъристката и Зелената лява партия.


Питер Омцигт, бивш християндемократ, който създаде собствена протестна партия, наречена "Нов социален договор“, се фокусира върху реформирането на холандската политическа система.


Герт Вилдерс, дългогодишният антиислямски политик, който напоследък позиционира своята Партия на свободата като по-умерена с надеждата да влезе в правителството.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама