НОВИНИ


Драмата ще е на ротацията: Борисов обеща кабинет поне още три седмици

5 2705 22.11.2023
Драмата ще е на ротацията: Борисов обеща кабинет поне още три седмици
ФрогНюз

Правителство ще има поне още три седмици - до средата на декември. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обеща - правителството на акад. Николай Денков ще остане поне до случването на конституционната реформа. Според Борисов драма ще има и тя ще дойде при ротацията. 


Коментарът на Борисов идва на фона на нова порция напрежение в управлението. Партииите от управляващото мнозинство започнаха да се стрелят още при обсъждането на въпроса с дерогацията и “Лукойл”, но градусът се повиши допълнително след полицейското насилие на протестите срещу ръководството на БФС и призивите за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, за когото се твърди, че е назначение на ГЕРБ в правителството. Борисов обаче продължава да отрича.

 

"Когато се бяхме срещнали няколко пъти, бяхме решили как ще действаме, че ще бъдат техни министри, с наши заместник министри, Асен Василев - финансов министър. Когато дойде темата МВР аз им казах, че трябва да е експерт, професионалист, отдалечен от всички. Предложих да се избира от наличните, назначени от тях, по тяхно време, години наред, или от президента Радев служби, които ние от няколко години след промяната и реформите в МВР, които направиха с Бойко Рашков с техните министри - Демерджиев и т.н. нямахме нито един човек дори на средноуправленско ниво, камо ли шеф на служби. Той се консултира и след това за Калин Стоянов го предложиха, аз се съгласих, не съм говорил с него, не съм го убеждавал, не съм се срещал. Това, което вчера г-н Петков каза, аз съм съгласен - няма ли политически лица, не може да има политическа отговорност. Когато ние имахме подобен проблем и управлявахме, сменяхме министри, сменяхме главни секретари, защото носехме политическата отговорност. Сега тези назначения са експертни. Те си бяха там и са назначавани от ПП не от ГЕРБ", каза Бойко Борисов.

 

"Това в момента не е нормално - партията, победила на изборите да няма нито един министър, с изключение на министъра на външните работи Мария Габриел, която пътува и не се занимава с вътрешни теми”, коментира лидерът на ГЕРБ и даде заявка за промени след ротацията на властта.

 

До нея обаче има много време, подчерта още Борисов.

 

Декември имаме две много важни дати - шести и петнайсти. Ако продължи практиката да се търсят скандали вместо обединяващи ни теми, най-доброто е тогава да се разпадне тази сглобка и да се отиде на нови преговори обясни Борисов пред медиите. 

 

Лидерът на ГЕРБ очерта този хоризонт, след като парламентът отхвърли вота на недоверие срещу правителството от третия опит - миналата седмица липса на кворум провали процедурата на прегласуване и два поредни дни въпросът оставаше нерешен. Основната причина - отказът на депутатите от ГЕРБ и ДПС да се регистрират заради споровете около дерогацията. Въпросът бе решен в края на миналата седмица. 

 

Калин Стоянов продължава да е повод за напрежение. Според Борисов войната от ПП-ДБ срещу него е започнала, защото вътрешният министър не им позволил “да безчинстват” по време на изборите.

 

“Носеха му списъци, сменяха се поголовно всички, а той държеше позицията, за която сме се разбрали - той да си назначава професионалисти. Аз нито веднъж не съм бил там, нито едно име не съм му дал”, коментира Борисов, след като вчера Кирил Петков от ПП-ДБ и Калин Стоянов влязоха в задочен спор в ефира на Нова телевизия, където вътрешният министър заяви, че Петков се опитвал да оказва натиск върху негови решение за кадрови промени, но така и не даде конкретни примери. Самият Петков пък категорично заяви, че двамата не са комуникирали от август месец.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама