НОВИНИ


Викат Асен Василев в НС да обясни за бюджета за общините

3 2690 22.11.2023
Викат Асен Василев в НС да обясни за бюджета за общините
ФрогНюз

Финансовият министър Асен Василев ще бъде изслушан в Народното събрание този петък. Пред депутатите Василев ще трябва да отговаря на въпроси за капиталовата програма на общините. 


От БСП поискаха това изслушване да се случи в рамките на днешния ден, но в крайна сметка по предложение на ГЕРБ Василев ще се яви пред народните представители в края на работната седмица. 

 

В кулоарите на парламента Нинова изрази недоволството си заради двойния аршин по отношение на общините и посочи, че парите се разпределят в зависимост от партията, която управлява на конкретното място. 

 

"Не стига, че създадохте този хаос в цяла България, ами сега го хвърляте и в общините. Колко милиони българи обричате да нямат път, да нямат вода, да нямат детска градина, да нямат ток, да нямат транспорт до общинския център?!. Колко!? И пак само за отбрани, и пак с готови списъци като миналия път по Плана за възстановяване и устойчивост. И мислите, че ще мълчим и ще търпим? Аз съм сигурна, че много повече са кметовете, които ще застанат на наша страна и ние ще ги защитим. Кога е било в бюджетна процедура в България, кога - кажете ми един път, в Бюджета да е изписано конкретно на коя община колко пари се дават, поименно?".

 

Въпросът с парите за общините в бюджета всъщност съществува от известно време и стана повод за напрежение между партиите, които подкрепят кабинета. Именно това перо се превърна в условие за подкрепа. От ГЕРБ и ДПС поставиха условия, за да дадат зелена светлина на бюджета за догодина - изрично да бъде разписано кои точно инфраструктурни проекти за кои общини ще бъдат финансирани. 

 

"Ако в този бюджет ги няма политиките на ГЕРБ, поименно изписани - за Монтана това, за Плевен това, за Търговище това, ще се присъединя към заплахата на парламентарната ми група. Няма ли я "Хемус" записана, няма какво да си говорим. Няма ли "Русе - Търново" записано, няма какво да си говорим", заяви преди две седмици лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Вчера стана ясно, че капиталовата програма, разделена на две части, ще бъде публикувана и видима. Досега не е имало практика да се обявяват конкретните проекти и сумите, заделени за тях.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама