НОВИНИ


Киев: Руската армия изпраща по-малко войски и оборудване в битката за Авдеевка

8 2828 22.11.2023
Киев: Руската армия изпраща по-малко войски и оборудване в битката за Авдеевка
БГНЕС

Украински официални лица заявиха, че руската армия изглежда изпраща по-малко войски и по-малко оборудване в битката за разрушения източен град Авдеевка, съобщи "Ройтерс".


Украинският военен говорител Александър Щупун посочи, че са били регистрирани по-малко наземни нападения и по-малко въздушни удари срещу Авдеевка, град с предвоенно население от около 32 000 души. Сега остават около 1500 жители.

 

"Руските окупационни сили намалиха броя на наземните и въздушните атаки, въпреки че все още нарушават правилата на войната, като стрелят по медицински екипи и евакуационни превозни средства", отбеляза Щупун пред националната телевизия.

 

"Нашествениците не се отказват от плановете си да обкръжат Авдеевка. Днес бяха отблъснати осем атаки", каза още той.

 

Ръководителят на военната администрация на Авдеевка Виталий Барабаш от своя страна заяви, че боевете засягат индустриален район и украинските сили държат позициите си. Основни укрепления бяха издигнати, след като финансираните от Русия сепаратисти превзеха за кратко Авдеевка през 2014 г.

 

"Врагът продължава да натиска нашите момчета", съобщи той пред радио НВ. "Основният фокус за тях са дроновете. И отново дроновете."

 

Украинските сили алармираха, че също така е имало ръст в броя на руските атаки срещу близката Маринка, град, контролът над който се оспорва от месеци.

 

Източните региони на Украйна остават в съсредоточието на бавното напредване на Русия в почти 21-месечна война, след като войските на Москва не успяха да се придвижат към столицата Киев в дните след инвазията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама