НОВИНИ


Изслушват Калин Стоянов в парламента: Не бива МВР да се използва за боксова круша и дъвка /видео/

10 2716 22.11.2023
Изслушват Калин Стоянов в парламента: Не бива МВР да се използва за боксова круша и дъвка /видео/
БГНЕС

Изслушват министър Калин Стоянов заради протеста срещу Българския футболен съюз.


Не бива за пореден път да допускаме МВР да бъде използвано за боксова круша и дъвка на политиците. Това каза вътрешният министър пред журналисти преди да бъде изслушан в комисията по вътрешна сигурност.

 

Министър Стоянов категорично заяви личната си позиция и на професионалното и политическо ръководство.

 

"Ние категорично се разграничаваме от насилие, както по отношение на протестиращи граждани, така и по отношение на полицаи. Всички станахме свидетели на безпрецедентния погром онзи ден в София. Тук професионалното ръководство и аз сме на мнение, че благодарение на навременната намеса на СДВР не допуснахме най-важното, а именно да има човешки жертви, както и много по-тежки последици за София", каза той.

 

"В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета от СДВР, в което за пореден път ги уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, тъй като в деня преди протеста той все още не беше съгласуван с кмета на Столична община. На другия ден -  деня на протеста разбираме, че този протест вече е съгласуван от кмета", допълни министърът.

 

Според него практиката е винаги преди съгласуване на протест да се иска становище от СДВР, а това не е направено. "След протеста имаме няколко още заявени такива масови мероприятия, при които Столична община иска нашето становище - ние носим документи за това. До последно имахме нагласата за организиран нерегламентиран, след което стана ясно, че той е съгласуван. Трябваше в рамките на деня да направим максимално бързо организация. Знаехме, че на този протест за първи път исторически враждуващи футболни агитки ще се съберат на едно място, но не да се саморазправят помежду си, а този път да изразят любовта си към ръководството на Българския футболен съюз".

 

Поради тази причина са оценили мероприятието като "рисково" и са изкарали максимален брой служители - около 1 500 човека. "Ако не бяхме взели това наше решение - да изкараме толкова сила, можеше последствията да са много по-големи", коментира Стоянов.

 

По повод демонстрацията на полицаи пред сградата на парламента по-рано днес министърът коментира, че се надява това да е подкрепа за МВР като институция.

 

"Искам да успокоя колегите да работят спокойно, уверено, да вярват в себе си. За мен е гордост и чест да бъда техен министър", каза Калин Стоянов.

 

Шефът на СДВР Любомир Николов заяви, че са имали данни, че част от феновете имат намерение да нахлуят на стадиона. Затова били поставени огради около целия Национален стадион “Васил Левски”. 


“Около 17 часа вече се забелязваха около 1000-1500 души, между тях имате около 50-60 унгарски граждани, включили се в протеста на българските фенове”, каза той.


“95% - видял съм ги лично, от феновете не носеха никакви обозначителни значи, от които да се направи предположение, че са привърженици на даден футболен отбор”. Носели плакати с призиви за оставка на БФС и трибагреника, а организатор на протеста е Ивайло Грозев, посочи той.


Полицаите на първа линия първоначално носели жилетки “Антиконфликт”, след това започнала агресия към тях, твърди Николов.

 

По думите му в порядъка на 8-10 минути след пристигане на водното оръжие феновете са предупредени, че ако не спрат с агресията, то ще бъде изпозлвано. "Агресията се увеличаваше и тогава забелязахме, че хора от задните редици отчупваха всички налични средства около тях, и започнаха да хвърлят, като разни неща падаха по протестиращите, които бяха в първите редици", заяви той и отбеляза, че общо 14 линейки са оказали медицинска помощ на пострадалите.

 

Равносметката е 33 ранени полицаи и 19 граждани.

 

Общо след протестите са задържани 38 лица. На 24 от тях има наложена санкция по административен ред - глоба от 1000 лева и забрана за посещение на спортни събития за 1 година.


Други са с обвинение за притежание на наркотични вещества, за за умишлен палеж и унищожаване и увреждане на собственост.


Относно полицейското насилие, Николов посочи, че е била образувана е дисциплинарна проверка, в хода на която са установени виновни служилите. Категорични данни са открити за три лица. За останалите двама служители на МВР, включени в предварителната проверка, се установяват допълнителни данни.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама