НОВИНИ


България в НАТО: Депутатите с първо одобрение да сме във Фонда за иновации

0 2379 22.11.2023
България в НАТО: Депутатите с първо одобрение да сме във Фонда за иновации
БГНЕС

Парламентарната икономическа комисия прие на първо четене Законопроекта за ратифициране на Споразумението на участващите съдружници към Фонда на НАТО за иновации, внесен от Министерския съвет на 26 октомври. Проектозаконът бе представен от заместник-министъра на иновациите и растежа Георги Ангелов.


Според вносителите на проектозакона редица български компании и стартъпи биха могли самостоятелно или в съдружие да участват в проекти с потенциал за финансиране от Фонда на НАТО за иновации.

 

Фондът на НАТО за иновации (NATO Innovation Fund) се създава с цел да предоставя инвестиции в участващите страни. Той ще бъде финансиран от участниците на доброволна основа и ще бъде с продължителност на действие 15 години. Фондът ще бъде структуриран така, че да осигурява инвестиции във високотехнологични стартъпи, които имат потенциал за приложение в сигурността и отбраната.

 

Размерът на финансовите средства се очаква да бъде около 1 млрд. евро за общ период от 15 години, каза Ангело, цитиран от БТА.

 

Фондът ще може да предоставя преки инвестиции в участващите страни. Предвижда се и възможност за създаване на отделни субфондове, в които да участват няколко заинтересовани съюзника или партньори (ЕС, индустрия, страни-партньори), допълни заместник-министърът.

 

Участието във Фонда ще предостави възможност за финансиране както на компании, които участват в дейности по линия на Ускорителя за иновациите в отбранителния сектор DIANA, така и на други фирми с иновативни проекти.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама