НОВИНИ


Експерти обясняват защо тайм-аутът в сухопътна операция е опасен за Израел

2 2822 22.11.2023
Експерти обясняват защо тайм-аутът в сухопътна операция е опасен за Израел
Експерти за споразумението

Израелското правителство в нощта на 22 ноември одобри споразумение с въоръжената групировка Хамас (призната за терористична организация в САЩ и ЕС). Сделката предвижда освобождаването на някои от израелските заложници, заловени на 7 октомври, държани от бойци в ивицата Газа, в замяна на прекратяване на военните действия за няколко дни.



„Правителството одобри план за първата фаза на постигането на тази цел, според която най-малко 50 отвлечени жени и деца ще бъдат освободени за четири дни, през които ще има затишие в боевете“, каза кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху в изявление .


Отбелязва се, че временното прекратяване на огъня може да продължи повече от първоначално договорените четири дни. За всеки допълнителни десет заложници, освободени от екстремистите, ще бъде добавен "още един ден мълчание", се казва в изявление на офиса на Нетаняху.

 

Според бойци на Хамас споразумението, постигнато с посредничеството на Катар, предвижда освобождаването на 150 палестинци от израелските затвори и достъп за хуманитарна помощ до ивицата Газа в замяна на освобождаването на някои заложници. В изявлението на кабинета на Нетаняху обаче не се казва нищо за освобождаването на палестински затворници.


По-късно Израел публикува списък с 300 палестински затворници, които да бъдат разменени с Хамас като част от сделката. От тях 287 са момчета до 18 години. Останалите са възрастни жени. Според "Таймс ъф Израел" повечето от тях са хвърлени в затвора поради бунтове и хвърляне на камъни на Западния бряг и Източен Йерусалим. Повечето от жените в списъка получиха присъди за нападения с нож. Не се знае колко от тях може да бъдат освободени.

 

Израелският военен експерт Дейвид Шарп обясни в ефира на Present Time защо кабинетът на Нетаняху одобри списък от 300 палестински затворници: "Това, може да се каже, е напредък. Ако през следващите дни тази нефиксирана част от сделката проработи, тоест, при повече от 50 души, Хамас ще сметне за необходимо да освобождава повече от 10 заложници на ден до пет или шест допълнителни дни на примирие, тогава броят на освободените заложници може да достигне 100. Това е чисто теоретично.


„Общо Хамас и други терористични организации имат в ръцете си 98 жени и деца“, отбелязва Шарп. „И за да не гласуваме два пъти по-късно, тъй като за всеки заложник трима души, осъдени за тероризъм, ще бъдат освободени от израелските затвори, ние сме готови предварително да освободи още 150, ако Хамас благоволи."

 

Експертът обяснява тази диспропорция с факта, че различни израелски правителства, по време на преговори с терористи, които успяха да заловят израелци като затворници или заложници, направиха сериозни отстъпки и позволиха да се определят „тарифи, които са много далеч от обмена едно към едно. ”


„Ако през 1970 г., в един от първите случаи по рода си, израелски пазач, заловен близо до ливанската граница от терористи, беше разменен за един затворник терорист, тогава цената впоследствие се увеличи поради вътрешни израелски причини“, отбелязва Шарп. „Например, през 2011 г. младши сержант Гилад Шалит беше разменен за 1027 терористи, включително настоящия ръководител на Хамас в Газа, Яхя Сануар, който днес е цел номер едно на Израел."

 

Както посочва Times of Israel, според решението на израелското правителство всичките 300 души в списъка ще могат да напуснат израелските затвори само при условие, че 100 заложници на Хамас - граждани или жители на Израел - ще бъдат освободени живи от Ивицата Газа и ще може да се върне в Израел.

 

По закон обществеността ще има 24 часа да подаде петиция срещу освобождаването на конкретни хора от този списък.

 

Ето какво още пише израелската преса за детайлите на това споразумение. Първите заложници от въоръжената групировка Хамас може да бъдат освободени на 23 ноември; освобождаването им ще става поетапно - приблизително по 12 души на ден. Вестник "Аарец", позовавайки се на високопоставен израелски служител, съобщава, че според плана Хамас ще освободи "30 отвлечени деца и 20 жени" по време на примирието. Също така, според вестника, шест израелски болници вече са готови да приемат заложници, освободени от плен - за тях са подготвени отделни стаи.

 

Представителят на кабинета на Нетаняху Ариел Булстейн говори за това дали заложниците ще бъдат освободени скоро, кога Израел ще спечели и дали Ливан ще влезе във войната: Освобождаването на палестински затворници, чиито списъци се обсъждат широко, обаче едва ли е основната цел на въоръжената групировка Хамас, смята израелски военен експерт. Според него основното нещо за бойците е четиридневна почивка, „за да се възстановят на онези места, където им е трудно“.

 

"В северната част на Газа, където се водят широкомащабни боеве, Хамас има редица последни крепости. В източната част на този метрополис те контролират редица райони и селища и са готови да дадат последна битка там ", обяснява Шарп. „За да завърши комбинирания етап на тази операция, Израел имаше само няколко дни. И на този етап операцията спира и Хамас на тези места получава възможност да реорганизира много и да увеличи бойните си действия способност."

 

Алекс Кагалски, израелски експерт по сигурността, също говори в ефира на Present Time, че въоръжената група Хамас се нуждае от този отдих, за да се прегрупира и да се подготви за следващите действия.

 

„Това временно прекратяване на огъня, разбира се, е лошо“, продължава Шарп. „Но това беше направено в името на освобождаването на поне част от нашите хора – предимно деца. 50-те души, които са освободени за определено време, включват 30 „От 40-те отвлечени деца, десет очевидно са в ръцете на Ислямски джихад, така че те вероятно са част от неуредена сделка, която може или не може да се случи."

Роднини на израелци, взети за заложници от бойци на Хамас, с портрети на техни близки. 21 октомври 2023 г. Снимка: AP


„Липсата на пълномащабна наземна операция е свързана с проблема със заложниците. Възможен ли е обмен между Израел и Хамас?

 

Въпреки това израелският премиер, след шестчасово обсъждане в правителството на тази сделка, каза, че след изтичането на примирието „Израел няма да спре“.

 

"Днес сме изправени пред трудно решение, но това е правилното решение, всички сили за сигурност го подкрепят напълно. Като дадоха професионалната си оценка, те уточниха, че безопасността на нашите сили ще бъде гарантирана през дните на прекратяване на огъня и че усилията на разузнаването ще продължат“, каза Нетаняху.


Военният експерт Дейвид Шарп е убеден, че при възобновяването на сухопътната операция Израел ще се сблъска с допълнителни трудности и смята самия факт на такъв тайм-аут за много важен. "Очевидно е, че в този момент международният натиск върху Израел ще се увеличи - смята той. - Ако това се случи още веднъж или два пъти, тогава можем да говорим за някакво съкращаване на операцията или нейното преминаване към някакъв неограничен времеви режим .”

"

Това е много подобно на раков тумор. Не може да бъде отстранен на части", казва Кагалски. "Раковият тумор - терористичната организация Хамас - трябва да бъде напълно премахнат от ивицата Газа и след това трябва да се вземат мерки, за да се гарантира, че няма да се възстанови.”

 

Превод ФрогНюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама