НОВИНИ


Полската опозиция отхвърли усилията на Моравецки да състави правителство

4 2666 22.11.2023
Полската опозиция отхвърли усилията на Моравецки да състави правителство
Матеуш Моравецки БГНЕС

Всички полски опозиционни партии отхвърлиха опитите на премиера Матеуш Моравецки да ги убеди да му помогнат за съставянето на коалиционно правителство след изборите миналия месец, съобщи Ройтерс, като се позова на полски депутати. Това свежда до нулата шансовете на премиера в оставка да остане на власт, посочва агенцията.


Националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС) на Моравецки излезе начело на изборите на 15 октомври, но не успя да постигне мнозинство.

 

Държавният глава Анджей Дуда, съюзник на ПиС, даде на Моравецки мандат да се опита да състави ново правителство. Министър-председателят призова други партии да се присъединят към ПиС за формиране на широка коалиция и обеща да изпълни техните предложения за политики. Опозиционни народни представители коментираха, че са получили писма да се присъединят към преговорите за съставяне на коалиция, но апелът на Моравецки не е получил подкрепа.

 

"Изненадан съм, защото публично казах на премиера, че този фарс е ненужен, че е ненужно да се удължава агонията на това правителство", отбеляза Марек Савицки, депутат от дясноцентристката Полска селска партия (ПСП).

 

ПСП се бори на изборите като част от коалицията "Трети път", която се съгласи да сформира проевропейска коалиция с "Новата левица" и либералната "Гражданска коалиция" (ГК).

 

Ако Моравецки не успее да спечели вот на доверие, парламентът ще гласува за назначаването на друго правителство. "Трети път"е готова да поеме властта и коалицията вече избра лидера на ГК Доналд Туск за свой кандидат за министър-председател.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама