НОВИНИ


Христо Хинков: Електронизацията напредва в български условия - на подскоци, отстъпления,  нови завоевания

4 2561 22.11.2023
Христо Хинков: Електронизацията напредва в български условия - на подскоци, отстъпления,  нови завоевания
скрийншот

Електронизацията напредва, независимо, че напредва в български условия - на подскоци, на отстъпления,  нови завоевания и т.н. Електронните рецепти се изписват от повече от две години. Имаме възможност да се изписват всички лекарства, които са по Здравна каса, които са с протоколи, се изписват на електронни носители. И това не затруднява толкова много лекарите.


Това каза здравният министър проф. Христо Хинков в "Лице в лице" по bTV.

 

Проблемът с електронните рецепти за антибиотиците е комплексен.Защото той от една страна променя изцяло една практика на една бяла обикновена хартиена рецепта да се изписват всякакви антибиотици. Второ, когато този антибиотик го няма, да се дават други антибиотици от аптеката, и дори да се купуват без всякаква рецепта антибиотици. Тоест, тази безразборна употреба на антибиотици ни е довела до първо място в Европа по антибиотична резистентност", допълни той.

 

"В момента над 80 процента се изписват електронни рецепти за антибиотици. Тоест, колегите започват да свикват. Въпреки всичко, след една среща при премиера с всички заинтересовани страни - представители на съсловните организации, на фармацевтите, решихме да върнем това, което иска основно Лекарския съюз."

 

"Да има един гратисен период, в който да се напаснат всички недостатъци, и възможности някои от лекарите, които нямат възможност да се електронизират, възрастни хора, пенсионери, които нямат електронен подпис, да се реши проблемът трайно за тях. Фармацевтите твърдят, че биха били много доволни ако има само електронни рецепти. От страна на лекарите пък искат да има преходен период, тъй като има нужда от електронизация. Затова решихме да има преходен период до 1 април. Хартиената рецепта остава и след 1 април", добави проф. Хинков.

 

По повод Детската болница здравният министър заяви:

 

„Започнал съм устойчиво да работя в посока за Детската болница. Абсолютно съм мотивиран да раздвижа този проект и да го доведа до първа копка“

 

„В квартал „Горна Баня“ има място, което е установено, има разписан проект, терен. Трябва да се разрушат сгради, има спечелена обществена поръчка за това. Следващата стъпка ще бъде конкурс за архитектурен проект и изграждането на самата болница“, каза той.

 

Той подчерта, че Европейската банка за развитие ще направи техническо задание за този проект. „Банката се ангажира с това да помогне тази болница да тръгне. Вероятно със заем, тъй като ние още не знаем колко ще ни струва тази болница. Дружеството, което трябва да изпълнява болницата е с капитал малко по-малко от 100 млн. лева и тези пари няма да стигнат за целия проект, който се предвижда“, обясни Хинков.

 

„Трябва до края на годината да започне разрушаването на сградите. Паралелно с това да се направи и заданието към банката за остойностяване. Тя ще бъде държавна болница. Това е национален проект, който ще се финансира с държавни средства и вероятно ще се стигне до заем от Европейската банка“, допълни Хинков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама