НОВИНИ


Иво Христов към Денков в ЕП: В името на евроатлантизма в България бе зарязана борбата с корупцията

0 2349 22.11.2023
Иво Христов към Денков в ЕП: В името на евроатлантизма в България бе зарязана борбата с корупцията

„Напоследък в българския политически дебат понятието „Европа“ бе изместено от „евроатлантизъм“. В името на евроатлантизма България се отказа от дългосрочен договор за доставка на газ, докато Европа продължава да внася руски газ.“


Това заяви в свое изказване в пленарна зала на Европейския парламент Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D). В Страсбург се проведе дебатът „Това е Европа“, в който участва българският премиер Николай Денков. 

 

„В името на евроатлантизма и в разрез с критериите от Копенхаген България даде ход на амбициите на Скопие да се присъедини към Съюза. Междувременно българите в Северна Македония са все така преследвани, без реакция от Брюксел. 

 

В името на евроатлантизма България е напът да се откаже и от дерогацията за внос на руски петрол“, посочи още Иво Христов. 

 

Евродепутатът каза още: „На конкурсите за превъоръжаване на армията европейските фирми бяха пренебрегнати. В името на евроатлантизма бе зарязана борбата с корупцията и бе създадена сегашната управляваща коалиция.“

 

По думите му, междувременно вратите на Шенген остават затворени за България, Планът за възстановяване и устойчивост буксува, а българите все повече отказват да гласуват.

 

„Г-н Премиер, мисля за неотложно да се избистрят понятията и целите на Вашето правителство, с надеждата на изборите за Европейски парламент догодина българите все пак да намерят някакъв смисъл да отидат до урните“, каза евродепутатът, обръщайки се към министър-председателя Денков.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

 

https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама