НОВИНИ


Разследващата главния прокурор и заместниците му встъпва в длъжност до 10 декември

3 2660 23.11.2023
Разследващата главния прокурор и заместниците му встъпва в длъжност до 10 декември
Даниела Талева

Първият избран да разследва главния прокурор магистрат – съдия Даниела Талева, обяви пред журналисти, че най-късно до 10 декември т. г. трябва да встъпи в длъжност като ad hoc прокурор, предаде БНТ.


Талева счита, че би било най-добре както за ad hoc прокурора, така и за потенциалния изпълняващ длъжността главен прокурор, който ще бъде обект на разследване, да нямат ежедневни близки допирни точки. "А това е в интерес и на обществото", допълни тя.


По време на изслушването ѝ във Висшия съдебен съвет (ВСС) Талева повдигна въпроса за отделен секретен деловодител. По думите й в крайна сметка този Висш съдебен съвет трябва да го свърши.

 

"Аз съм изложила моите виждания по въпросите – дали ще бъдат споделени или не, предстои да разберем", отбеляза тя.


Когато встъпи в длъжност Талева очаква да има осигурен поне кабинет, в който да може да седне и да работи, както и компютър.


"За момента други очаквания нямам", добави тя.

 

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор. Жребият беше изтеглен на 7 юли между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в НПК и ЗСВ, пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

 

Общо 22 съдии се бяха съгласили да станат временно прокурори по новия механизъм за разследване на обвинител №1 и неговите заместници.

 

Даниела Талева може да изпълнява функциите по разследване на главния прокурор и неговите заместници не повече от две години.

 

Даниела Талева е встъпила в длъжност като съдия в СГС през януари 2016 година. Тогава тя печели конкурс за първоначално назначаване, като и на писмения, и на устния изпит изкарва отлична оценка, свидетелстват публикации от това време. Става наказателен съдия.

 

Преди да сложи тогата, юристката от Петрич е адвокат.

 

Сред 17-те наказателни дела, които Талева оставя недовършени, защото става специален прокурор, най-старото е от 2016 г., но самата тя го поема след отвод на предишния съдия по него. То е срещу Люба Петрова - бивш съдия от Районния съд в Раднево. Делото е за лихварство, измама, длъжностни и документни престъпления.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама