НОВИНИ


Директорът Василев с право на отговор за Народния театър

3 3747 23.11.2023
Директорът Василев с право на отговор за Народния театър

Считам, че част от представената информация в статията е категорично невярна, непълна и не отговаря на обективната истина. 


Това посочва директора на Народния театър Васил Василев в позиция, изпратена до ФрогНюз.

 

Публикуваме написаното, без редакторска намеса. 

 

На 22.11.2023 г. на сайта www.frognews.bg е публикувана статия, озаглавена „Войната в Народния театър продължава на няколко фронта - от съда през изпълнителната власт", с автор г-жа Констанца Илиева.

 

Горецитираната статия е с подзаглавие: „Войнaта в Народния ни продължава и докато директорът Васил Василев оспорва в съда ТЕЛК-а на актьора Валери Йорданов с намерението да го изкара негоден да упражнява професията си, граждани настояват да бъдат изслушани в Народното събрание във връзка с нередностите, които според тях се случват в най-голямата ни културна институция, научи ФрогНюз."

 

Считам, че част от представената информация в статията е категорично невярна, непълна и не отговаря на обективната истина, а именно частта, озаглавена „Васил Василев VS. Валери Йорданов".

 

В подзаглавието на статията напълно погрешно е посочено, че „директорът Васил Василев оспорва в съда ТЕЛК-а на актьора Валери Йорданов с намерението да го изкара негоден да упражнява професията си."

 

В статията се излагат неверни и непроверени факти, като например това, че „В момента директорът на Народния театър Васил Василев води дело срещу Валери Йорданов за уронване на престижа в размер на 10000 лв. На този етап от делото той оспорва ТЕЛК-а на актьора с намерението да го изкара негоден да упражнява професията си, разказа актьорът пред медията ни."

Прави впечатление, че не е налице познаване на терминологията, свързана с част от предмета на статията, а именно отразяването на конкретен съдебен процес.

 

С оглед горното, първо, не е вярна информацията, че водя дело срещу Валери Йорданов за уронване на престижа в размер на 10 000 лева.

 

Валери Йорданов образува гражданско дело срещу мен за неимуществени вреди, в което аз предявих насрещен иск също за неимуществени вреди, чиято цена на иска към настоящия момент е 2 000 лева.

 

Второ, в качеството ми на директор на Народен театър „Иван Вазов" от моя страна не оспорвам в съда експертно решение на ТЕЛК на Валери Йорданов. Експертното решение на ТЕЛК представлява индивидуален административен акт, който може да се оспорва пред горестоящия орган или пред съда, по административнопроцесуален ред, съгласно Административнопроцесуалния кодекс, и като такъв акт не може да се оспорва в гражданско производство по дело за неимуществени вреди, както невярно е посочено в статията.

 

В статията се излагат още категорично неверни твърдения, които са посочени като цитат на изявление на Валери Йорданов, а именно, че: „В отделно заседание на съда има внесена жалба от него да ми се промени ТЕЛК-а. Целта е била да ми се вдигне процента инвалидност, в момента аз съм 88% с право на работа по специалността, Василев иска да се вдигне на 91% без право на работа. НЕЛК, които са над ТЕЛК могат да излязат със становище, че нямам право да работя като актьор, ще мога да работя като сценичен работник", каза Йорданов пред ФрогНюз. Те излизат от молбите ми за смяна от роля, които некоректно цитираха от ръководството на театъра. Базирайки се на тях се изкарват твърдения, че не съм можел да работя и съм имал нужда от специфични условия на труд, което въобще не е вярно. Директорът на НТ „Иван Вазов" и неговите юристи са поискали експертиза на моя ТЕЛК, пледирайки, че нямам право да работя по специалността си, демек – не съм бил годен за професията, която извършвам от 1996 г. насам. Вадейки отделни думи от молбата се опитват мен да ме изкарат виновен, че аз съм се жалвал."

 

Нито едно от цитираните твърдения на Валери Йорданов не отговаря на истината.

 

В нито един съд няма внесена жалба да се промени ТЕЛК-а на Валери Йорданов, още повече с цел да му се вдигне процентът инвалидност. Никъде, в нито един документ няма мои изявления, че искам да се вдигне процентът инвалидност на Валери Йорданов на 91% без право на работа, че същият не може да работи и че има нужда от специфични условия на труд, както и че съм поискал експертиза на неговия ТЕЛК, пледирайки, че същият няма право да работи по специалността си.

 

Относно невярната и манипулативна информация, която разпространява Валери Йорданов и която от своя страна става обект и на журналистически интерес, приложено представям към настоящото конкретна позиция относно оспорването на ЕР на ТЕЛК на Валери Йорданов.

 

С оглед всичко гореизложено, следва да имате предвид, че неправилното отразяване на факти и обстоятелства, свързани с административни и съдебни производства, както и невярното представяне на факти, подкопават доверието, с което сайтът Ви се ползва сред обществото и противоречат на Етичния кодекс на българските медии относно задължението за предоставяне на обществото на точна информация и нарушава задължението за непубликуване на невярна информация.

 

Обръщам внимание, че като субект на Вашата статия, в която се тиражират редица неверни твърдения, свързани с дейността ми като директор на Народния театър, не съм потърсен за коментар на изложените в статията едностранчиви и неистинни твърдения на г-н Йорданов.

 

В тази връзка се обръщам към Вас с увереност, че своевременно ще предприемете действия, чрез които да се доведе до знанието на аудиторията на сайта www.frognews.bg, че изложените в цитираната статия твърдения, посочени по-горе, не отговарят на обективната истина, както и с настоящото упражнявам правото си на отговор, което държа да бъде публикувано и разпространено по надлежния законов ред.

 

В противен случай, ще бъда принуден да сезирам Комисията по журналистическа етика.

 

Позиция на Народен театър „Иван Вазов" относно предоставяне на невярна и манипулативна информация в публикация от 11.11.2023 г. във фейсбук профила на актьора Валери Йорданов, както и в негови твърдения пред медията „Фрог нюз", цитирани в статия на сайта frognew.bg от 21.11.2023 г., със заглавие „Войната в Народния театър продължава на няколко фронта - от съда през изпълнителната власт".

 

Във връзка с разпространена на 11.11.2023 г. във фейсбук профила на актьора Валери Йорданов, както и пред медията „Фрог нюз" невярна информация, че директорът на Народен театър „Иван Вазов" оспорва експертно решение на ТЕЛК с цел да изкара Валери Йорданов негоден за професията „актьор", като пледирал, че същият няма право да работи по специалността си, излагаме следната позиция:

 

• В качеството си на служител в Народен театър „Иван Вазов" Валери Йорданов в свое писмо от 8 март т.г. до директора на Народния театър е отправил искане да не участва в спектакъла „Големанов", тъй като трябва да избягва нервно-психическото напрежение и стреса, които водят до влошаване на здравословното му състояние.

 

• Впоследствие Валери Йорданов е представил на работодателя експертно решение, издадено от ТЕЛК, с посочен по-висок процент временна неработоспособност, в което е отразено, че лицето може да работи по производствена характеристика, но при спазване на определените му от комисията противопоказни условия на труд, а именно тежка физическа работа; психическо пренапрежение, които условия работодателят е длъжен да му осигури. Тъй като работата на актьора не е свързана с извършване на тежка физическа работа, за работодателя няма пречка да му осигури условия да изпълнява трудовите си функции, без наличието на тежка физическа работа.

 

• От друга страна обаче, работата на актьора е свързана изцяло с нервно психическо и емоционално напрежение поради естеството и характера ѝ, което обстоятелство поражда неяснота как и може ли да бъде осигурено изпълнение на същата работа като актьор, но без наличието на психическо пренапрежение, от каквото актьорът очевидно сам се е оплаквал.

 

• Посоченото експертно решение е обжалвано в срок пред НЕЛК единствено с правния мотив за наличието на горепосочените неясни, непълни и противоречиви констатации на ТЕЛК, с цел същите да бъдат преодолени.

 

• Категорично заявяваме, че в жалбата до НЕЛК няма изложени твърдения, че Валери Йорданов е негоден за професията „актьор", както и че същият няма право да работи по специалността си, нито че е искано да му се увеличи процентът инвалидност на 91%.

 

• Изявленията във фейсбук профила на Валери Йорданов, както и пред медията „Фрог нюз", в този смисъл не отговарят на истината, като разсъжденията му в тази насока, че с този си акт директорът Васил Василев се е опитал да му отнеме професията и правото на работа, целят единствено да манипулират общественото мнение и да въведат в заблуда.

 

• Към настоящия момент вече е налице произнасяне на НЕЛК, което за разлика от ЕР на ТЕЛК съдържа ясни мотиви, че лицето може да работи като „актьор", при спазване на противопоказните условия на труд, с което целта на обжалването е постигната, като работодателят е изпълнил всичките си задължения по трудовото законодателство на РБ.

 

• Експертното решение на НЕЛК не е обжалвано пред съда.

 

• В заключение, Народен театър „Иван Вазов" призовава заинтересованите медии и лица да задават въпросите си за здравословното състояние на г-н Йорданов и за конкретното съдържание на относимата медицинска документация директно към самия него, тъй като се касае за чувствителна лична информация, която Народният театър няма правото да прави публично достояние, но същата би внесла достатъчно яснота по казуса.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама