НОВИНИ


Депутатите приеха изпълнителите и творците да имат повече права при авторство

0 2465 23.11.2023
Депутатите приеха изпълнителите и творците да имат повече права при авторство
Христо Петров - Ицо Хазарта БГНЕС

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за авторското право и сродните му права. С приетите разпоредби са предвидени специални правила за гарантиране на справедливо възнаграждение за авторите и артистите изпълнители. 


След гласуването на текстовете народният представител Христо Петров - Ицо Хазарта от „Продължаваме промяната – Демократична България“ заяви, че законопроектът е плод на тригодишни усилия и посочи, че би искал по-често да вижда такъв консенсус в пленарната зала, с какъвто е бил приет и законопроектът.

 

Той отбеляза, че с приемането му се постига по-добра защита на правата на творците, авторите, продуцентите. 

 

"Искам да благодаря на всички юристи, които работиха по този закон, и на всички вас, че го подкрепихте", посочи Петров. Без дебат премина гласуването на текстовете. 

 

"Аз съм от 2 години тук и може би това е първият път, в който виждам такъв консенсус, с който да бъдат защитени интересите и на изпълнителите, на творците, на авторите и на продуцентите. Много бих искал по-често да виждам такива моменти".

 

С приетите изменения се транспонират изисквания на европейска директива от съществено значение за предоставянето на по-широк достъп на потребителите в Европейския съюз (ЕС) до телевизионни и радиопрограми с произход други държави членки. 

 

Измененията в изпълнение на Директива 2019/790 предвиждат нови правила за авторско право, адаптирани към изискванията на технологичния напредък и изграждането на Цифров единен пазар в рамките на ЕС. 

 

Според част от приетите разпоредби, авторът може да иска увеличение на възнаграждението или да претендира за допълнително възнаграждение, ако първоначално договореното възнаграждение се окаже "явно несъразмерно на приходите", получени от използването на произведението. 

 

Депутатите приеха още, ако не се постигне съгласие между страните, с които е сключен договорът за използване на дадено произведение, авторът да може да започне процедура по медиация, както и да предяви иск по съдебен ред, независимо дали е имало такава процедура. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама