НОВИНИ


Новият ректор на СУ настоява за промяна в начина на финансиране на висшето образование

0 3511 23.11.2023
Новият ректор на СУ настоява за промяна в начина на финансиране на висшето образование
Културологът проф. Георги Вълчев БГНЕС

Проф. Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Кандидатите за поста бяха четирима.


"На първо време основна грижа ще бъде обезпечаването на ежедневните дейности и административните процеси. Университетът е сложна структура. Трябва да дадем спокойствие на колегите, че всичко продължава в нормален ритъм", коментира той пред БНР. 

 

Проф. Вълчев настоя за нов начин на финансиране на висшето образование. 

 

"То трябва да съхрани целия потенциал, създаван през годините. Изследователската работа също изисква сериозен финасов ресурс. Има редица въпроси, които трябва да бъдат обсъдени. Философията парите следват студента вече не работи достатъчно добре в сферата на висшето образование. Трябва да бъдат намерени адекватни механизми", смята специалистът.

 

"Не искам да бъдем разбрани грешно - че единствено заплатите ни вълнуват, но те също са изключително важен елемент", отбеляза ректорът.

 

"Проектното финансиране почти замени нормалното през последните години. То е прекрасен механизъм, но трябва да се фокусира върху по-сериозни капиталовложения за апаратура и софтуерни продукти", допълни той.

 

Проф. Вълчев бе категоричен, че студентските такси са последното нещо, което ръководството на СУ мисли да увеличава.

 

"От години нямаме нормални капиталови разход", подчерта той. 

 

Студентите ни получават изключително добро образование, но не сме си заровили главата в пясъка и знаем, че трябва да продължаваме в тази посока, обясни ректорът.

 

Проф. Вълчев посочи необходимите стъпки, които трябва да се предприемат, за да стане лидер Софийският университет не само на национално ниво, а и в световен мащаб.

 

"Когато образованието се обявява за национален приоритет, трябва да има адекватно държавно финансиране. Ще положим усилия и за създаване на съвместни програми с бизнеса. Ще разчитаме също на дарителство. Без последователно и адекватно финансиране няма как да очакваме изключилно бърз скок в световните класации. 

 

Интересът към обучение в България идва основно от страните извън европейското образователно пространство, като изключим висшите медецински училища. Ще обновим тези програми в следващите години, но имаме проблем с визовите режими и административните процедури"

 

Предприемаме стъпки, за намалим броя на отпадащите студенти", разказа още ректорът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама