НОВИНИ


ЕК налива 900 млн. евро в Унгария

3 2606 23.11.2023
ЕК налива 900 млн. евро в Унгария
БГНЕС

Европейската комисия одобри отпускането на 900 милиона евро авансови плащания за Унгария. Това е в рамките на замразения план за възстановяване на Унгария в опит да бъде преодоляно ветото на Будапеща за отпускането на още помощи за Украйна, предава Ройтерс.


Унгарският план е замразен от ЕК заради опасения относно корупцията в страната и набезите върху демократичния правов ред от страна на дългогодишния министър-председател Виктор Орбан, отбелязва агенцията.

 

В отговор на тази мярка Будапеща блокира решение на Брюксел, което трябва да бъде одобрено най-късно другия месец, за финансова помощ на Украйна на стойност 50 милиарда евро до 2027 г. и за стартиране на преговори с Киев за членство в ЕС. Унгария се противопоставя и на плана за продължаване на военната помощ за Украйна, както и за налагането на санкции на Русия заради инвазията й в южната си съседка.

 

Унгарският премиер, който открито говори за връзките си с Москва, твърди, че страната му не е по-корумпирана от останалите страни членки на ЕС. Наскоро Будапеща с поглед към европейските избори през юни започна билборд кампания, демонизираща Европейската комисия, а управляващата партия "Фидес" подготвя закон за "защита на националния суверенитет" от чуждестранна намеса. И двата хода вероятно ще доведат до нов сблъсък с Брюксел, припомня Ройтерс.

 

Авансовите плащания за Унгария идват по механизма "РипауърИЮ" (RePowerEU), който е част от постпандемичния икономически пакет на ЕС и е насочен към енергийния преход от изкопаеми горива към зелена енергия.

 

Ревизираният унгарски план възлиза на общо 10,4 милиарда евро, или 5 на сто от БВП на страната, като 4,6 милиарда трябва да дойдат по "РипауърИЮ" - 700 милиона под формата на грантове и още 3,9 милиарда заеми.

 

От ЕС посочват, че Унгария ще ползва средствата, за да модернизира електрическия си сектор посредством умни уреди и дигитализация на енергийните компании.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама