НОВИНИ


Синът на основател на Хамас e израелски шпионин, говори в ООН за терористичната атака

2 3575 23.11.2023
Синът на основател на Хамас e израелски шпионин, говори в ООН за терористичната атака
Мусаб Хасан Юсеф

Тези дни ООН показа документалния филм „Доказателство за клането от 7 октомври“ за нападението на бойци на Хамас срещу Израел. На срещата Мусаб Хасан Юсеф, синът на шейх Хасан Юсеф, един от основателите на групата, критикува терористичната атака. Мусаб е критик на Хамас от години.


Мусаб Хасан Юсеф, говорейки на събитието, каза , че Хамас „не вярва в политическите граници“ и добави, че това все още „не е очевидно за всички“. Той изрази мнение, че основното престъпление на Хамас срещу палестинското общество е индоктринирането на деца, които от ранна възраст са индоктринирани с идеята за необходимостта от „унищожаване на държавата Израел“.

 

Той разказва как е бил „възпитан“: Когато отказах да се подчиня на Хамас на десетгодишна възраст, бях вързан за кол и бичуван от старши лидер на групата. Баща ми беше в затвора по това време и този лидер се смяташе за мой ментор. Това е дисциплината на Хамас. Искаха да стана същият... същият жесток дивак като тях.


Мусаб Хасан Юсеф е роден през 1978 г. Той е най-големият син в семейството на шейх Хасан Юсеф и се смята за негов основен наследник. Мусаб Хасан Юсеф беше задържан за първи път, когато беше на 10 години, защото хвърля камъни по еврейските заселници на Западния бряг по време на Първата интифада .


Юсеф прекарва няколко години в израелски затвори в средата на 90-те години. По собствените му думи именно там той осъзнава, че Хамас действа като престъпна организация - когато наблюдава как членове на групата в затвора изтезават други затворници, за които подозират, че имат връзки с Израел.


През 1996 г. Юсеф приема предложение от израелската служба за сигурност Шин Бет да стане информатор. Година по-късно той е освободен от затвора, а след това в продължение на 10 години работи под кодовото име "Зеленият принц". Благодарение на информацията, получена от него, разузнавателните служби успяха да предотвратят десетки терористични атаки и нападения срещу израелци, а много лидери на Хамас бяха арестувани. В същото време самият той твърди, че ключовото условие за сътрудничеството му с Shin Bet е запазването на живота на терористите, чието местоположение разкрива на Израел.


През 2007 г. Юсеф напуска Близкия изток, а няколко години по-късно получава политическо убежище в САЩ и американско гражданство. Подробности за биографията на Юсеф станаха известни след излизането на книгата му „Синът на Хамас“ през 2010 г. По-късно по книгата е заснет филм .


Бащата на Мусаб Хасан Юсеф, шейх Хасан Юсеф, е член на ръководството на Хамас на Западния бряг (той действаше като негов говорител през последните години) и се смята за един от духовните лидери на групата. Той е арестуван многократно от израелските власти. Общо прекарва повече от 20 години в затвора. Последно той бе арестуван на 19 октомври, заедно с десетки други членове на Хамас, като част от една от мащабните акции на израелските служби за сигурност и военни, които започнаха да извършват на Западния бряг след началото на новата война.

 

Превод ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама