НОВИНИ


Журналист: Правителство на Вилдерс би било катастрофа за проевропейската линия на Нидерландия

4 2600 23.11.2023
Журналист: Правителство на Вилдерс би било катастрофа за проевропейската линия на Нидерландия
Журналистката Христина Карагеоргиева БГНЕС

"Новата тема в нидерланската политика, поставена от Вилдерс, затваряне на границите за мигранти, само намалява шансовете ни. Евентуално правителство на Вилдерс би било катастрофа за проевропейската линия на Нидерландия".


Това заяви пред БНР журналистката и преводачка, бивш редактор в Радио България - Христина Карагеоргиева - която живее в Нидерландия.

 

По думите й страната е сполетяна от политическо земетресение, което голяма част от хората не очакваха.

 

Тя подчерта, че през последните седмици Герт Вилдерс е успял да мобилизира електорати, прелели се при него от всички партии, "но най-вече от друга партия с протестен характер - тази на фермерите".

 

Експертът изрази мнение, че това е протестен вот:

 

"Наказателен вот за партиите от последното правителство, комбиниран с грешката, която допусна проевропейската партия на Марк Рюте - заради тежката жилищна криза да постави миграцията толко високо на дневен ред, че да нормализира в обществото типичната за Вилдерс реториката".  

 

Карагеоргиева бе категорична, че в нощта след изборите Вилдерс се е поколебал "да говори за премиерство" заради това, че преговорите с останалите партии ще бъдат много сложни:

 

"Ако погледнем какви са му възможностите. Може да търси подкрепа от Партията на фермерите, която вече обяви готовност за разговори. И при новата партия "Нов социален договор", която се роди от християндемократите, като проява на недоволство срещу управлението на Рюте, покрай аферата с детските добавки, довела до оставката на предишното му правителство. Мнозинство обаче не е възможно без партията на Марк Рюте, която досега говори с недомлъвки. Вратата за Вилдерс не е затворена, но не е и отворена", смята журналистката.

 

Според нея заявката на Ханс Тимерманс, че ще бъде в опозиция, означава, че и той вижда като най-вероятно бъдещото правителство на Нидерландия да е дясноцентристко.

 

"Ако Вилдерс не може да формира правителство, може да се наложи на Тимерманс или дори на наследницата на Рюте - Дилан Йешилгьоз - да трябва да направят правителство на малцинството. Много са въпросителните в момента", посочи тя.

 

По отношение на очакванията на България да получи "да" от Нидерландия за приемане в Шенген, Карагеоргиева сподели, че проблемът е, че след изборите на 22 ноември страната е много по-фокусирана в себе си, което означава, че "България няма да им е на дневен ред изобщо".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама