НОВИНИ


Бюджет 2024 събира кабинета извънредно

0 2591 24.11.2023
Бюджет 2024 събира кабинета извънредно

Кабинетът се събира извънредно, за да обсъди окончателно параметрите на Бюджет 2024, предаде БНР. Първоначално предлаганите параметри на финансовата рамка срещнаха остри критики от ГЕРБ - СДС и от ДПС, но след среща на министъра на финансите Асен Василев преди седмица с представители на политическите сили, бе постигнато разбирателство и бяха внесени корекции.


Така приходната част и капиталовата програма се намалиха с над два милиарда лева, но първоначалните параметри на макрорамката, предложени от Министерството на финансите, се запазиха - три процента дефицит на начислена основа, 3,2 на сто ръст на брутния вътрешен продукт и средногодишна инфлация от 4,8 %.

 

Минималната заплата ще е 933 лв., най-малката пенсия 528 лв. А максималният осигурителен праг ще бъде 3750 лв.

 

Освен свиването на приходната част – следователно и разходната през капиталовата програма, новост в бюджетирането за догодина е разписването на големите национални и общински проекти в закона за бюджета.

 

"Цялата капиталова програма на държавата да бъде описана в две приложения. Едно за общински проекти, другото – за национални проекти, така че да е абсолютно ясно кои разходи в какви размери са одобрени за финансиране", обясни финансовият министър Асен Василев.

 

Финансовият министър е оптимист, че Бюджет 2024 ще бъде приет преди Коледа, а заложената в него рамка дава реална надежда, че година по-късно можем да бъдем част от еврозоната.

 

Вчера стана ясно, че почти всички общини вече са подали поне един инвестиционен проект, но и да не са – корекции могат да бъдат нанесени.

 

"Това, което сме разговаряли, е ако получим проекти в периода до изтичане на предложението за второ четене, те също да бъдат внесени и да бъдат допълнени. Както и до 1 март да се даде възможност с решение на парламента, да се допълнят проекти на общини, които не са си достигнали лимита, нямат готови проекти  и т.н.", допълни Василев.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама